Nu har den vetenskapliga tidskriften Nature en artikel som hur svårt det är att få läkemedel mot diabetes godkända: Diabetes drugs ride a bumpy road : Nature News & Comment. Artikeln handlar bland annat om hur forskare har upptäckt ett protein i njurarna som suger tillbaka socker in i blodet. Tanken är att om de lyckas hämma det proteinet, kan personer med diabetes kissa ut överskottet av socker. Tydligen arbetar cirka ett dussin läkemedelsbolag på att få fram läkemedel som bygger på denna princip. För den som lyckas finns stora pengar att tjäna: cirka 42 miljarder kronor varje år.
Vi svenskar lägger cirka 36 miljarder kronor på läkemedel varje år. Alla dessa pengar går rakt in i läkemedelsbolagens fickor. År 2012 kunde därför bolagen satsa cirka 8,2 miljarder kronor på forskning i Sverige. Målet för den forskningen är att utveckla nya patentbelagda piller. Det är det enda som företagen kan tjäna pengar på.
Alla andra former av medicinska behandlingar måste utvecklas på statliga bidrag. Staten har för år 2014 anslagit 2,3 miljarder kronor till ersättning för klinisk utbildning och forskning. Vetenskapsrådet delar ut cirka 1,2 miljarder till medicinsk forskning. Landstingets budget för forskning, utveckling och utbildning år 2014 ligger på 1,5 miljarder kronor.
Oberoende medicinsk forskning och utbildning kommer alltså under 2014 få runt 5 miljarder kronor. Läkemedelsbolagen i Sverige har över 8 miljarder kronor att satsa på enbart forskning.
SLUTSATS. Här har du en av flera förklaringar till varför det finns 40-åriga åldersdiabetiker som dagligen äter åtta olika läkemedel, samtidigt som vårdpersonalen inte har en aning om vilka kostråd de ska ge. Det är en hyfsad obalans i det så kallade medicinska innovationssystemet. Det leder till en sjuk vård. Varför i hela friden ska vi lägger miljarder på att få diabetiker att kissa ut de kolhydrater som de äter? Jag tycker att vi borde börja med att på ett fördomsfritt vis utvärdera hur personer med typ 2-diabetes ska äta för att leva så länge som möjligt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Annica Jacobson Rasmusson ∙ 11 december, 2013 kl. 10:50
Det är en makalös övertro till läkemedelns magi. Vi forskare måste bli bättre på att ändra debatten och förklara att forskning på livsstilsfaktorer som kost och motion kan bli till stor samhällsekonomisk vinst. Och inte minst en vinst för patienterna. Heja Ann!
≪ | ≫ |
copecca ∙ 11 december, 2013 kl. 10:53
Frågar mig återigen när ska politikerna vakna och se hur mycket de skulle kunna spara in bara genom att allvarligt ta del i kostforskning och styrande av kostråden åt rätt håll.. Otroliga summor som skulle kunna investeras på helt annat håll.
≪ | ≫ |
Kattmoster ∙ 11 december, 2013 kl. 11:09
Instämmer helt.
Dessutom undrar jag om det inte kan bli allvarliga biverkningar av att man försöker sätta det där proteinet ur spel. I min enkla värld finns det ett skäl till att njurarna trycker tillbaka sockret.
≪ | ≫ |
Håkan ∙ 11 december, 2013 kl. 13:12
Ann, en tanke är att det kanske inte är det medicinska innovationssystemet som behöver ändras, det kanske är innovation av nya verksamhetsmodeller/affärsmodeller som behövs. Vore det inte något för de riskkapitalister som vill in i vårdsektorn att sätta tänderna ?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 11 december, 2013 kl. 14:49
Jag tänker att bolagen borde få betalt per botad patient istället för per piller de säljer.
≪ | ≫ |
Ulrika Leksell Engström ∙ 11 december, 2013 kl. 21:24
Precis, per botad patient, det vore nåt det.
≪ | ≫ |
lipofil ∙ 11 december, 2013 kl. 17:35
Läkaren: Jag förlorade en patient igår.
Kompisen: Vad hände? Dog han?
Läkaren: Nej, han blev frisk.
≪ | ≫ |
Ulla ∙ 11 december, 2013 kl. 21:09
Otroligt hur mången läkare är aningslös inför påståendet att sackaros kan orsaka fettlever. Möjligen beror det på, att de inte uppdaterar sina kunskaper? Det är väl inte så illa att de bara kollar läkemedelsbolagens gunster?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 december, 2013 kl. 17:22
Läkare har också ofta en ganska tung arbetsbelastning. De ges sällan chans att uppdatera sina kunskaper. O när de får sina kunskaper uppdaterade, är det sällan med relevant information. Det är ett stort problem.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 12 december, 2013 kl. 08:55
Det metabola syndromet är naturligtvis en rejäl kassako för bolagen – folk lever länge, kräver livslång medicinering och ger upphov till en lång rad földsjukdommar,,,
Martin Ingvar skrev i sitt svar på Rössners flummeri i DN att fel kost orsakade 25% av sjukvårdens kostnader – själv har jag tidigare gissat på att en minskning på 50% skulle vara möjlig under en 10-årsperiod – kanske lite väl optimistiskt men tänk om vi skulle räkna in alla kostnader såsom äldrevård, trafikolyckor, skolor, skilsmässor och annat som orsakas av matförgiftning så ligger nog sanningen mellan 25 – 50%. Kanske ännu högre,,,,
Ta barnen idag som stämplas med ADHD – skolan får mera pengar om en sådan diagnos ställs och kuratorer och läkare är snabba att hoppa på tåget – ingen bryr sig om att många av dessa barn lever på pasta, färdiglagade köttbullar och läsk,,,
Samma gäller överförskrivningen av SSRI-piller – i de flesta fallen är de helt onödiga – titta i kylskåpet hos någon som knaprar i sig dessa piller, lightprodukter och snabbmat parat med en dålig ekonomi – ingen vågar ta tag i den verkliga orsaken,,,,
Den skattefinansierade verksamheten är minst sagt ineffektiv – går du till läkaren blir du snabbt ordinerad piller som ger biverkningar och ännu mera piller. Vågar du tala om att du äter LCHF händer att du till och med utskälld av både läkare och diabetessköterskor.
Märkligt – i stort sett ingen i sjulvården har en relevant utbildning om kostens påverkan men nästan alla är de tvärsäkra på att man kommer att få en för tidig död om man äter mättat fett!
Varför inte börja med att sätta sjukvårdpersonalen på skolbänken – det vore väl inte orimligt att de uppdaterade sin felaktiga kunskaper? Tycker det borde vara generande för sjukvården att vårdtagarna kan betydligt mera än de själva?
Och ett livsmedelsverk betalda med skattemedel som far omkring med rena lögner – vad ska vi med en statlig myndighet till som aktivt förhindrar att folk håller sig friska?
Vi får ju vara glada för att vi fått nätet så att vi kan lära oss av varandra men många av de mest behövande litar tyvärr mera på läkare än på vetenskapen.
Jag har massor med folk runt mig som äter statiner, blodtryckspiller, nydebuterade diabetiker förses med insulin när de i själva verket skulle kunna bli helt friska av att lägga om kosten – det är en tragedi att se deras förfall men inget att göra åt – alltför få törs gå emot sin läkare!
Däremot har vi kunniga apotekare på min ort – 2 gånger har de ifrågasatt vad läkaren har skrivit ut och dessutom tagit sig tid att prata om alternativen, LCHF & motion – de samtalen borde rimligtvis ha skett redan hos läkaren?
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 12 december, 2013 kl. 10:49
Intressant artikel i samma anda av en professor David Smith:
-”A number of researchers now suggest that eating lots of sugar and other refined carbohydrates, which raise glucose levels in the blood, contribute more to diabetes risk than saturated fat does. (fel ingång, inte mer än, utan, istället för mättat fett, min anmärkning)
But only a proper programme of research will show for sure.
The big drug companies are never going to do this sort of research because it doesn’t make them money: they can’t patent exercise or nutrients.”
Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2521024/Stop-trying-cure-Alzheimers-prevent-instead-says-dementia-expert.html#ixzz2nFt5GJTj
≪ | ≫ |
Veckans 5 läsvärda länkar och Gott Slut! | Benny Ottosson – hälsofanatiker, livsnjutare och fotograf ∙ 31 december, 2013 kl. 11:20
[…] Företagens mål: diabetiker ska kissa ut sitt höga blodsocker […]
≪ | ≫ |