Nu har den vetenskapliga tidskriften Nature en artikel som hur svårt det är att få läkemedel mot diabetes godkända: Diabetes drugs ride a bumpy road : Nature News & Comment. Artikeln handlar bland annat om hur forskare har upptäckt ett protein i njurarna som suger tillbaka socker in i blodet. Tanken är att om de lyckas hämma det proteinet, kan personer med diabetes kissa ut överskottet av socker. Tydligen arbetar cirka ett dussin läkemedelsbolag på att få fram läkemedel som bygger på denna princip. För den som lyckas finns stora pengar att tjäna: cirka 42 miljarder kronor varje år.

Vi svenskar lägger cirka 36 miljarder kronor på läkemedel varje år. Alla dessa pengar går rakt in i läkemedelsbolagens fickor. År 2012 kunde därför bolagen satsa cirka 8,2 miljarder kronor på forskning i Sverige. Målet för den forskningen är att utveckla nya patentbelagda piller. Det är det enda som företagen kan tjäna pengar på.

Alla andra former av medicinska behandlingar måste utvecklas på statliga bidrag. Staten har för år 2014 anslagit 2,3 miljarder kronor till ersättning för klinisk utbildning och forskning. Vetenskapsrådet delar ut cirka 1,2 miljarder till medicinsk forskning. Landstingets budget för forskning, utveckling och utbildning år 2014 ligger på 1,5 miljarder kronor.

Oberoende medicinsk forskning och utbildning kommer alltså under 2014 få runt 5 miljarder kronor. Läkemedelsbolagen i Sverige har över 8 miljarder kronor att satsa på enbart forskning.

SLUTSATS. Här har du en av flera förklaringar till varför det finns 40-åriga åldersdiabetiker som dagligen äter åtta olika läkemedel, samtidigt som vårdpersonalen inte har en aning om vilka kostråd de ska ge. Det är en hyfsad obalans i det så kallade medicinska innovationssystemet. Det leder till en sjuk vård. Varför i hela friden ska vi lägger miljarder på att få diabetiker att kissa ut de kolhydrater som de äter? Jag tycker att vi borde börja med att på ett fördomsfritt vis utvärdera hur personer med typ 2-diabetes ska äta för att leva så länge som möjligt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.