DN bjöd på en glad överraskning i morse: Krav på mindre salt och socker för mat med nyckelhål – DN.SE. Det innebär att Livsmedelsverket äntligen vill följa sina egna rekommendationer!

Bild07På bilden ovan syns två exakt lika kaloririka yoghurts. Den ena innehåller inget tillsatt socker, bara sitt naturliga fett. Den har Livsmedelsverket ansett vara onyttigt. Den andra är fettsnål och innehåller istället fem gram tillsatt socker per 100 gram. Det innebär att 30 procent av alla kalorier kommer från rent socker. Livsmedelsverket rekommenderar egentligen att vi ska få max 10 energiprocent från socker. Ändå har de stämplat denna produkt med nyckelhålet. Det har varit något av en gåta hur de har fått ihop den matematiken. Men nu vill de alltså få till en ändring. Det nya förslaget är ute på remiss.

Här är Livsmedelsverkets pressmeddelande: Nya Nyckelhålet ännu nyttigare.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.