På DN debatt skriver idag tio läkare om att man bör momsbefria nyttiga livsmedel som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön: ”Dags att momsbefria mat som är bra för folkhälsan”. Ett fantastiskt bra förslag. Hade man finansierat detta genom en skatt på socker hade det varit ännu bättre.

Vänder mig dock mot en passus i texten. De påstår att hela 84 procent av alla kalorier som vi äter kommer från hälsovådliga saker: kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass. Om allt vi åt hade varit livsfarligt skulle knappast medellivslängden öka. Det finns inget vetenskapligt stöd för att säga att smör, ägg, kött och grädde är dåligt för oss. Tvärt om visar studier exempelvis att ägg är bra för blodfetterna: Vem kom på att ägg är farligt för hjärtat?. Dessutom är ägg bland det mest vitaminrika vi kan äta. Varningar om rött kött baserar sig också på svag vetenskap: Hur farligt är rött kött för hjärtat?.

Det är bättre att satsa krutet på att få ner konsumtionen av riktigt hälsovådliga saker: sötsaker och snacks.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.