Sveriges Radio rapporterar nu att Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg ska börja magsäcksoperera barn med fetma: Barn med svår fetma får magsäcksopereras – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio. På den här bloggen brukar jag vara saklig. Men det här är helt sjukt. Som kontrollgrupp ska forskarna ha barn som får ”en traditionell medicinsk behandling som inleds med en pulverkost”. All forskning och erfarenhet visar att den traditionella medicinska behandlingen mot fetma i princip aldrig håller i längden. De hjälper inte att äta kalorisnålt och motionera mycket. Kroppen drar bara ner energiförbrukningen och slår på ett helt batteri av hungerhormoner. Efter något år är alla kilon tillbaka på kroppen. Allting talar för att kroppens insulinnivåer måste ner för att en person ska kunna hålla den nya vikten. Varför kan inte alla dessa barn få råd om en strikt lågkolhydratdiet innan de stympas? Forskarna kommer inte ens ha med det som kontroll, vilket i rådande kunskapsläge borde ha varit en självklarhet. Det kanske inte är lösningen för alla. Vissa kommer säkert ändå att behöva opereras. Men hjälper det ett enda barn är allt vunnet. Det är galenskap att inte pröva alla utvägar innan man tar till kniven. Framförallt när det gäller personer som inte ens har fyllt femton år.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.