Idag på morgonen rapporterade även Ekot om WHO:s nya förslag till kostrekommendationer, där målet är att få ner sockerkonsumtionen till under fem energiprocent. Frågan är då – hur mycket är det?

Det är ganska intressant, för det är faktiskt enormt lite. Låt oss anta att en person äter cirka 2000-2400 kcal per dag. Då ligger den dagliga ransonen för en vuxen på 25-30 gram socker, cirka 8-9 sockerbitar. En 33 cl coca-cola innehåller cirka 33 gram socker, mer än en dagsranson.

Dagsransonen överskriden trots nyttig märkning

Saft och juice innehåller lika mycket socker som läsk. Dricker du ett glas juice till frukost, äter ett par deciliter av Arlas nyckehålsmärkta vaniljyoghurt och har 30 gram av Pauluns müsli, som är sötad med koncentrerad äpplejuice, ovanpå, får du i dig cirka 33 gram socker. Detta trots att du ätit både nyckelhålsmärkt och en müsli med etiketten ”inget tillsatt socker”.

När min åttaåriga dotter nyligen var på kalas fick hon 150 gram godis i sin påse. Det innehöll cirka 90 gram socker. Alltså en vuxen persons maximala konsumtion under cirka tre dagar. Under ett normalt barnkalas, där barnen kanske äter tre kakor, en bit glasstårta, dricker ett glas saft och får  50 gram godis i fiskdammen, får de i runda slänger i sig 70-80 gram socker.

Om vi ska komma ner till fem energiprocent socker behöver livsmedelsindustrin tänka om och tänka helt nytt. Det är bara en liten del av den mat som finns i dagens butiker som du kan äta om du vill ligga under den  gränsen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.