Det är dags att sluta varna för mättat fett. Nu kommer ännu en studie som visar att det är neutralt för hjärtat. Forskare från bland annat Oxford, Cambridge, Harvard och Imperial College har gjort en gemensam analys av den vetenskap som finns: Annals of Internal Medicine | Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Studien visar att även enkelomättade fettsyror, som det finns mycket av i olivolja, och fleromättade fettsyror, som det finns stora mängder solrosolja, majsolja, rapsolja, är neutralt för hjärtat. Det fanns en svag koppling mellan omega-3-fett från fisk och ett skydd mot kranskärlsjukdom, men den var inte statistiskt signifikant. Transfetter är däremot kopplade till en ökad risk för kranskärlssjukdom.

Detta är forskarnas slutsats: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.

Läs mer om studien i The Telegraph: No link found between saturated fat and heart disease. BBC skiver också: Saturated fat advice ’unclear’. En forskare tycker att det är ”sad” att vetenskapen nu visar att mättat fett är ofarligt. Det är lite läskigt att forskare lägger in värderingar i vad vetenskapen visar. De ska stå neutrala inför sina upptäckter.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.