Socialdemokraternas Lena Hallengren, vice ordförande i riksdagens socialutskott, efterlyser idag ett nationellt program mot diabetes i Dagens Medicin: ”Sverige behöver ett nationellt program mot diabetes.” Så här skriver hon: ”Socialstyrelsen menar att det finns en stor förbättringspotential för diabetesvården i alla landsting. Kontroll av blodsockernivå är en viktig del i den förebyggande behandlingen, men många patienter når inte det rekommenderade målvärdet för blodsockernivån”.
Gör en bra utvärdering av kostråden till personer med diabetes
Det utan tvekan största problemet inom dagens diabetesvård är att människor får kostråd som höjer blodsockret radikalt. Bilden ovan är tagen från en av de mest använda broschyrerna inom svensk vård: ”Bra mat för alla: mat vid diabetes och hjärt-kärlsjukdom.” Bilderna visar förslag på en dags mat. Samma kostråd för hundra år sedan, innan det fanns blodsockersänkande läkemedel, hade dödat patienterna.
Om Sverige behöver någonting är det en riktigt bra vetenskaplig utvärdering av strikt lågkolhydratkost vid både typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Detta för att vården lugnt ska kunna rekommendera det. Den studie jag rapporterade om igår är ett stort steg på vägen. Men för att få ett riktigt genomslag krävs en större studie. Här ett debattinlägg kring detta på aftonbladet.se: Utvärdera LCHF som en behandling av diabetes.
En svindlande nota för fel kostråd
Idag finns hundratals, för att inte säga tusentals, personer som vittnar om hur deras blodvärlden normaliserats på en strikt lågkolhydratdiet. En av dem är Kennet som du kan läsa om i Ett sötare blod. Han har typ 2-diabetes och har fått fem hjärtinfarkter. Under den sista var han död ett kort tag, men ambulanspersonalen lyckades få igång hjärtat. Sedan följde flera operationer och ett rent helvete. Han orkade knappt hämta tidningen i brevlådan. Men en dag träffade han en man i affären som berättade om lågkolhydratdiet. Det blev vändningen. För ett litet tag sedan fick jag en uppdatering med bilder från den camping där Kennet tänker tillbringa sommaren. Hans blodvärden är normala och hans läkare är mycket nöjd.
En diabetikers liv ska inte vara beroende av att man råkar träffa rätt person vid kyldisken i affären. Det är vården som ska ge rekommendationer som hjälper en diabetiker att leva ett så friskt liv som möjligt. Så är det inte idag. Det är kostsamt, både för patienterna och för samhället. Notan är svindlande.
Här hittar du ett reportage från Vetenskapens värld om den bräckliga vetenskapliga grund som dagens råd vilar på: https://www.youtube.com/watch?v=PUjK3uhvm_A
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Thomas H ∙ 7 maj, 2014 kl. 16:15
Bra inlägg Ann och bra debattinlägg i Aftonbladet. Överlag även positiva kommentarer där! 🙂 Alla droppar nu bör med tiden kunna urholka stenen – dvs den nuvarande diabetesbehandlingen och även återgång till det gamla namnet SOCKERSJUKA torde kunna hjälpa till!
≪ | ≫ |
Sandras LCHF-blogg ∙ 8 maj, 2014 kl. 10:07
Ja, usch. Det är så tragiska råd diabetikerna får. Och bilden på den s.k. lunchen är ju grotesk! Var är proteinet? Det är ju bara socker och stärkelse. Och eftermiddagskaffet ska vi inte tala om…
Min mamma är 70 år och har diabetes typ 2. Och gikt och hjärtsvikt. Vi var där i helgen och såg vad hon äter till frukost: 1 litet glas juice, 1 rostat skiva vitt bröd med Bregott, ost och marmelad. Sen äter hon inget på hela dagen eftersom hon inte är hungrig. Fast ibland äter hon frukt på dagen. Sen blir det fika på eftermiddagen (typ vit fralla med tunn skinkskiva) och sen middag. Det går inte att få henne att ändra sig. Hennes läkare har sagt att det är okej att äta lite socker. Hon tycker att vi vräker fett på maten…
Men det är ju inte konstigt att folk inte vet vad de ska äta när man ser broschyren ovan. Och sen säger diabetessköterskorna att diabetiker kan ”unna sig” en bulle. Det är bara att ta mer insulin!
Finns det någon/några läkare som kan kontakta Hallengren och informera om lågkolhydratkost?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 maj, 2014 kl. 20:24
Usch så sorgligt. Jag hoppas din mamma en dag får träffa en läkare som börjat se saker och ting på ett annorlunda vis.
≪ | ≫ |
Lars Pekkala ∙ 9 maj, 2014 kl. 10:08
Ann Fernholm, har läst din bok och följt din blogg med stort intresse.
Själv är jag Diabetiker och har hållit mig till LCHF i 8 år. 2 dagar efter jag lade om till LCHF kunde jag fasa ut insulinet som jag då hade tagit i 7år.
Har inte behövt något insulin sedan dess.
Jag har en fundering och ställer en fråga till dig och hoppas att du kan svara.
Om nu kolhydrater skall vara så nyttiga enligt livsmedelsverket och ett antal professorer, varför är det första som händer i kroppen att bukspottkörteln skickar på insulin för att sänka blodsockret.
/Lasse
≪ | ≫ |
Lars Henrik ∙ 10 maj, 2014 kl. 09:36
Våra politiker måste upplysas om hur diabetesvården fungerar idag. Det kan spara miljarder i sjukvårdskostnader som kan användas för andra ändamål.
Återigen ett stort tack för allt du gör!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 10 maj, 2014 kl. 15:55
Kroppen skickar hela tiden ut en mängd hormoner beroende på vad den känner av. Det finns hormoner som går ut i blodet av fett och protein också. Det som gör oss sjuka är sannolikt fruktos i det vita sockret. Det kommer jag att skriva tydligare om i nästa bok. Stärkelse tror jag bara blir illa när vi har fått metabolt syndrom.
≪ | ≫ |
Bengt Nilsson ∙ 13 maj, 2014 kl. 07:50
Jag har skickat e-post till några partier med en länk till denna sida och fick ett snabbt svar:
Hej Bengt,
Tack för att du skriver till Piratpartiet.
Partiet har inte någon officiell ståndpunkt i just denna frågan, men personligen tycker jag det låter jättebra.
Hälsningar,
Björn Svensgård (Piratpartiet)
bjorn.svensgard@piratpartiet.se
≪ | ≫ |