Socialdemokraternas Lena Hallengren, vice ordförande i riksdagens socialutskott, efterlyser idag ett nationellt program mot diabetes i Dagens Medicin: ”Sverige behöver ett nationellt program mot diabetes.” Så här skriver hon: ”Socialstyrelsen menar att det finns en stor förbättringspotential för diabetesvården i alla landsting. Kontroll av blodsockernivå är en viktig del i den förebyggande behandlingen, men många patienter når inte det rekommenderade målvärdet för blodsockernivån”.

Gör en bra utvärdering av kostråden till personer med diabetes

Bild02Det utan tvekan största problemet inom dagens diabetesvård är att människor får kostråd som höjer blodsockret radikalt. Bilden ovan är tagen från en av de mest använda broschyrerna inom svensk vård: ”Bra mat för alla: mat vid diabetes och hjärt-kärlsjukdom.” Bilderna visar förslag på en dags mat. Samma kostråd för hundra år sedan, innan det fanns blodsockersänkande läkemedel, hade dödat patienterna.

Om Sverige behöver någonting är det en riktigt bra vetenskaplig utvärdering av strikt lågkolhydratkost vid både typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Detta för att vården lugnt ska kunna rekommendera det. Den studie jag rapporterade om igår är ett stort steg på vägen. Men för att få ett riktigt genomslag krävs en större studie. Här ett debattinlägg kring detta på aftonbladet.se: Utvärdera LCHF som en behandling av diabetes.

En svindlande nota för fel kostråd

Idag finns hundratals, för att inte säga tusentals, personer som vittnar om hur deras blodvärlden normaliserats på en strikt lågkolhydratdiet. En av dem är Kennet som du kan läsa om i Ett sötare blodHan har typ 2-diabetes och har fått fem hjärtinfarkter. Under den sista var han död ett kort tag, men ambulanspersonalen lyckades få igång hjärtat. Sedan följde flera operationer och ett rent helvete. Han orkade knappt hämta tidningen i brevlådan. Men en dag träffade han en man i affären som berättade om lågkolhydratdiet. Det blev vändningen. För ett litet tag sedan fick jag en uppdatering med bilder från den camping där Kennet tänker tillbringa sommaren. Hans blodvärden är normala och hans läkare är mycket nöjd.

En diabetikers liv ska inte vara beroende av att man råkar träffa rätt person vid kyldisken i affären. Det är vården som ska ge rekommendationer som hjälper en diabetiker att leva ett så friskt liv som möjligt. Så är det inte idag. Det är kostsamt, både för patienterna och för samhället. Notan är svindlande.

Här hittar du ett reportage från Vetenskapens värld om den bräckliga vetenskapliga grund som dagens råd vilar på: https://www.youtube.com/watch?v=PUjK3uhvm_A

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.