Igår fick myten om rödvinet som en hälsokur mothugg. DN skrev om en studie där forskare har visat att antioxidanten resveratol inte verkar skydda mot hjärt- och kärlsjukdom eller cancer: Svensk forskare sågar rödvinsstudie – DN.SE.
Fler hälsomyter att spränga
Rödvinet har varit vår förklaring till varför fransmännen har så friska hjärtan, trots sin förkärlek till feta ostar. Runt om på jordklotet finns det befolkningar vars hälsa och livslängd skiljer sig från genomsnittet. Vi har haft en myriad förklaringar till dessa avvikelser. Frånvaron av hjärt- och kärlsjukdom bland inuiter har berott på deras höga konsumtion av omega-3 fetter. Gamla människor från Abchazien, som ligger i Kaukasus, har använts för att marknadsföra yoghurt. På Okinawa, den ö som ligger längst söderut i Japan, lever ovanligt många människor tills de är över 100 år, kanske på grund av sötpotatisen menar en del. Annars beror japanernas hälsa på att de äter så lite mättat fett. Grekernas frånvaro av hjärtinfarkt förklaras av all olivolja de häller på sin mat. Att massajer, som lever på kött och mjölk, har fina kärl beror, enligt forskare, på en extraordinär energiomsättning. Sen finns också Hunzafolket i Himalaya. De har ätit aprikoskärnor.
Men vet ni vad. Alla dessa befolkningar har en minsta gemensam nämnare. Gissa viken.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Annika ∙ 14 maj, 2014 kl. 15:10
Gissar vilt: väldigt lågt intag av socker?
≪ | ≫ |
Peter @ Lifeform ∙ 14 maj, 2014 kl. 15:13
Kan det vara socker? 😉
≪ | ≫ |
Peter B ∙ 15 maj, 2014 kl. 05:58
😉 Djärv gissning.
≪ | ≫ |
Lars-Erik Litsfeldt ∙ 14 maj, 2014 kl. 16:11
Oprocessat?
≪ | ≫ |
Jonas A ∙ 14 maj, 2014 kl. 21:46
Jag röstar på samma. Clean foods som den gode Arnold Schwarzenegger skulle sagt.
≪ | ≫ |
Håkan ∙ 14 maj, 2014 kl. 16:13
Kanske en statlig myndighet som ger kostråd?
😉
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 maj, 2014 kl. 21:05
😉
≪ | ≫ |
Erik 2 ∙ 14 maj, 2014 kl. 18:43
Läs ”Death by Food Pyramid” av Denise Minger så får vi ett svar.
≪ | ≫ |
Johan ∙ 14 maj, 2014 kl. 19:44
Äter de 80 E% fett?
≪ | ≫ |
Pingo ∙ 14 maj, 2014 kl. 19:45
Det har redan kommit rimliga gissningar om sockret så då måste jag ju pröva med att samtliga får ordentligt med D-vitamin antingen från solen eller kosten.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 14 maj, 2014 kl. 20:12
Annika och Peter är nog något på spåret!!!!
Tentavaktade för en grupp äldre kineser (35-45 år) på en högskola i Skåne för några år sedan och alla hade de en flaska vatten med sig och ofta några blommor däri….. De unga kineser som skriver tentor nu så har ca: 50% coca colaflaskor med sig……
≪ | ≫ |
dufva ∙ 14 maj, 2014 kl. 20:32
Dom är inte ”fettskrämda” 🙂
≪ | ≫ |
Majoren ∙ 14 maj, 2014 kl. 20:41
Stödsamtal med svenska dietister? 😉
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 maj, 2014 kl. 21:03
Hahaha. Det var jätteroligt.
≪ | ≫ |
EmmaK ∙ 14 maj, 2014 kl. 20:51
Avsaknad av socker, skulle jag vilja säga, men sen har vi de enorma mängderna vitt vetemjöl i fransmännens baugetter … som ju indirekt faktiskt är socker.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 15 maj, 2014 kl. 14:36
Väl mycket luft i……
≪ | ≫ |
ST1968 ∙ 14 maj, 2014 kl. 21:44
Det kan ju inte vara frånvaron av socker och spannmålsprodukter, så då måste det vara massor av osmältbart tröskavfall (läs ”kostfibrer”), minimalt med mättat animaliskt fett i kosten och konstant hunger. Den gyllene trestegsraketen mot evig hälsa 😉 Måste rekommendera denna helt enastående bloggpost av Petro Dobromylskyj, a.k.a. Hyperlipid, även om den är (tyckte iaf jag) bitvis ganska svårtillgänglig: http://high-fat-nutrition.blogspot.se/2011/08/i-have-read-good-calories-bad-calories.html Mycket nöje! 🙂
≪ | ≫ |
Margareta ∙ 18 maj, 2014 kl. 06:48
Den var svår! Jag skulle önska att någon tolkade den. Man anar att den är viktig.
≪ | ≫ |
EvaLi ∙ 14 maj, 2014 kl. 21:53
Lite socker mera fett och lagom protein
≪ | ≫ |
Lilla my ∙ 15 maj, 2014 kl. 04:40
Hahaha. Ingen som faktiskt klickade på länken!? Svaret står där…!
≪ | ≫ |
EmmaK ∙ 15 maj, 2014 kl. 20:27
Gör det? Det står att alkohol är nyttigt – men alla dess befolkningar kan väl knappast dricka alkohol dagligen, eller?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 maj, 2014 kl. 11:47
Många har inte druckit alkohol.
≪ | ≫ |
Bjørn Larsen ∙ 15 maj, 2014 kl. 05:03
Det må sa være et kosthold som nærmer seg LCHF med mer naturlige fett og mindre karbohydrater eller?
≪ | ≫ |
Maria Jonsson ∙ 15 maj, 2014 kl. 05:10
En gemensam nämnare för befolkningar som lever längre är att dom har ett relativt lågt energiintag.
Dom äter säkert inte mycket skräpmat heller men det brukar ju gå hand i hand.
(Jag har skrivit denna kommentar tidigare men den kom inte med. Blir det 2 så beror på det på det.)
≪ | ≫ |
LottaJ ∙ 15 maj, 2014 kl. 07:31
Den gemensamma nämnaren är något de INTE äter.
Jag blir så trött på alla råd om vad man ska äta mer av, jaha, men då fortsätter jag med godiset och gyllene måsen och så LÄGGER jag TILL broccoli så är allt bra?!?!?!
Nej, den gemensamma nämnaren borde vara att intaget av vitt socker samt processad mat är lågt.
≪ | ≫ |
frewal ∙ 15 maj, 2014 kl. 09:14
Gluten
≪ | ≫ |
Walter Levy ∙ 15 maj, 2014 kl. 09:21
Riktig mat från bra råvaror!
≪ | ≫ |
mansi ∙ 15 maj, 2014 kl. 10:27
De har inte hört talas om ”tallriksmodellen”?
≪ | ≫ |
mansi ∙ 15 maj, 2014 kl. 10:38
De hade inte lärt sig ”tallriksmodellen”?
≪ | ≫ |
Ethel Loberg ∙ 15 maj, 2014 kl. 14:34
Avslappnad. Lever ett liv utan stress.
≪ | ≫ |
Lars Henrik ∙ 15 maj, 2014 kl. 14:55
Alkohol?
≪ | ≫ |
Ethel Loberg ∙ 15 maj, 2014 kl. 18:36
Stressfria
≪ | ≫ |
Kjell Granelli ∙ 15 maj, 2014 kl. 19:42
Friska populationer har rimligen ingen brist på vitamin K2. De befolkningar som nämns äter alla mat som kan ge rikligt med den vitaminen.
≪ | ≫ |
EmmaK ∙ 15 maj, 2014 kl. 20:33
Ann, den här cliffhangern börjar bli lite väl långdragen nu. Av DN-artikeln att döma så dricker alla dessa befolkningar alltså en rimlig mängd alkohol per dag?
≪ | ≫ |
Svaret är – Socker ∙ 17 maj, 2014 kl. 06:52
[…] Fernholm har haft två inlägg om gemensamma nämnare hos ursprungskulturer: Gissa vilken och Det rätta svaret […]
≪ | ≫ |