Igår fick myten om rödvinet som en hälsokur mothugg. DN skrev om en studie där forskare har visat att antioxidanten resveratol inte verkar skydda mot hjärt- och kärlsjukdom eller cancer: Svensk forskare sågar rödvinsstudie – DN.SE.

Fler hälsomyter att spränga

Rödvinet har varit vår förklaring till varför fransmännen har så friska hjärtan, trots sin förkärlek till feta ostar. Runt om på jordklotet finns det befolkningar vars hälsa och livslängd skiljer sig från genomsnittet. Vi har haft en myriad förklaringar till dessa avvikelser. Frånvaron av hjärt- och kärlsjukdom bland inuiter har berott på deras höga konsumtion av omega-3 fetter. Gamla människor från Abchazien, som ligger i Kaukasus, har använts för att marknadsföra yoghurt. På Okinawa, den ö som ligger längst söderut i Japan, lever ovanligt många människor tills de är över 100 år, kanske på grund av sötpotatisen menar en del. Annars beror japanernas hälsa på att de äter så lite mättat fett. Grekernas frånvaro av hjärtinfarkt förklaras av all olivolja de häller på sin mat. Att massajer, som lever på kött och mjölk, har fina kärl beror, enligt forskare, på en extraordinär energiomsättning. Sen finns också Hunzafolket i Himalaya. De har ätit aprikoskärnor. 

Men vet ni vad. Alla dessa befolkningar har en minsta gemensam nämnare. Gissa viken.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.