Onsdagens gåta (varför vissa befolkningar är hälsosammare än andra) var något som Thomas L. ”Peter” Cleave, pensionerad läkare från den engelska flottan, funderade på under 1950-talet. Många av ni läsare har dragit slutsatsen att den fina hälsan beror på att man aldrig lärt sig om tallriksmodellen. Det är visserligen helt rätt. Men den slutsatsen kunde ju inte Cleave dra, eftersom tallriksmodellen uppfanns på 1990-talet. Han tyckte sig istället se en koppling till ett lågt intag av socker, i första hand, och av vitt mjöl, i andra hand. Samtidigt har dessa befolkningar ätit en näringsrik kost. Låt oss analysera om Cleave kan ha haft rätt. 

Inutier och massajer har ätit köttrikt

Massajers och inuiters kost stämmer absolut in på Cleaves tes. Massajer har levt på kött och mjölk, inutier på säl, björn, ren, myskoxe, fisk och valross. Inutier har knappt ätit några kolhydrater alls. En del fick de i sig genom att äta renars maginnehåll. På sommaren åt de på vissa ställen blåbär. Men annars har de ätit mest fett och protein.

Jag har inte hittat några vetenskapliga publikation kring exakt vad personer från Abchazien har ätit. Men enligt en utläggning på internet, som verkar trovärdig, åt de gärna fett kött från lamm. De åt också grönsaker, frukt och mycket yoghurt. Mängden socker i kosten var liten. Röda korset har kritiserat Arla för deras romantiska beskrivning av yoghurtkonsumtionen i Abkahazien, Landet har drabbats hårt av inbördeskrig. 

Mer socker i norra Europa än i södra

Att fransmännen förr åt lite socker skulle kunna vara en delförklaring till ”den franska paradoxen.” I Frankrike äter man mycket mättat fett. De röker dubbelt så mycket som vi svenskar gör. De motionerar också bra mycket mindre. Ändå har de generellt en lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Grekernas sockerkonsumtion har också traditionellt varit låg. Enligt en svensk statlig utredning från 1930-talet åt man i Sydeuropa 10 kilogram socker per person och år. Vi i norra Europa åt 40 kilogram. Redan då låg amerikanarna, tillsammans med danskarna, i topp på 50 kilogram. Det här kan förklara de stora skillnader i hjärtinfarkter som Ancel Keys (mannen bakom lågfettdieten) såg mellan norra och södra Europa under mitten av 1900-talet.

Även stärkelserik kost kan skydda hjärtat

På Okinawa har befolkningen levt på egenodlade grönsaker, sötpotatis, tofu, alger och fisk. Kosten har innehållit mycket stärkelse, men har samtidigt varit rik på fibrer och låg på socker. Den yngre befolkningen på Okinawa har börjat äta på snabbmatskedjor, vilket märks på hälsan.

Övriga japaners sockerkonsumtion har också varit väldigt låg, enligt forskarens Ancel Keys kartläggningar på 1970-talet. De har ätit en stärkelserik lågfettdiet, i princip fri från vitt socker och vitt mjöl.

Hunzafolket levde enligt beskrivningar från 1922 på vete, korn, majs, grönsaker, frukt, mycket torkade aprikoser, mjölk och lite kött då och då. De åt alltid hela delen av vetekornet, poängterade Sir Robert McCarrison, en läkare som verkade i området under nio år (mer om det i nästa bok). Årskonsumtion av socker i norra Himalaya motsvarade, enligt McCarrsion, dygnskonsumtionen vid medelstort amerikanskt hotell.

Även rökt renkött är bra för hälsan

När jag skrev mitt inlägg i förr går glömde jag ett hälsosamt folk: samerna. De har traditionellt baserat sin kost på kött, ofta rökt, från ren och älg. De har fortfarande 40 procents lägre risk att få cancer än vad vi svenskar har. För ett par dagar sedan njöt jag av en föreläsning på UR där samernas kost beskrevs. Rekommenderar den: Samisk mat. Efterrätter har inte funnits med på samernas meny.

Stark korrelation mellan socker och hälsa även idag

Personligen kan jag se en poäng i Peter Cleaves analyser. De stämmer också med Robert Lustigs analys från förra våren som visar en stark korrelation mellan sockerkonsumtionen och antalet fall av typ 2-diabetes i världens olika länder: Ny världsomspännande studie: socker bakom diabetes.

Vad säger du som läsare? Finns det något befolkningar som har ätit stora doser socker, men ändå bibehållit sin hälsa? Kan du hitta någon annan förklaring än Cleaves? En del har föreslagit stress, men jag får för mig att Parisarna ändå är ganska bra på att stressa. Den extrema kyla som inuiter levt i, måste också ha vara stressande för kroppen.

Tillägg: Jag vill poängtera att detta blogginlägg handlar om förebyggande av ohälsa. Den som har trillat över gränsen och fått prediabetes eller diabetes, får höga blodsocker av stärkelse. Då gäller allt det jag skrivit i Ett sötare blod. ”

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.