När jag nyligen intervjuade Staffan Lindeberg som har studerat människor som lever på Kitavaöarna, berättade han att en av de äldre sa åt honom att han måste undersöka honom snart. Han kände nämligen att han var på väg att dö. Det gjorde han också någon vecka senare. Han var aldrig sjuk. Han dog av ålder.

Personligen har jag haft en slags bild av att man dör av att man blir sjuk, oftast av hjärt-kärlsjukdom eller av cancer. Nu visar en studie av personer som blivit över 100 år att 28 procent av dem dör av ålder: BBC News – Centenarians ’outliving diseases of old age’.

Man behöver alltså inte dö av en sjukdom. I bland kan jag undra vilken bild jag har haft av verkligheten. Precis som många andra har jag till exempel tänkt att människan får karies om vi inte borstar tänderna. Men så är det givetvis inte. Vi får karies för att vi äter socker, mat som vi inte är gjorda för. Vi behöver egentligen inte tandborstar. Det hade varit spännande att se vilka andra sjukdomar och problem vi skulle kunna undvika om vi åt en för människan naturlig föda. Hur många skulle då slippa dö av sjukdom? Hur många skulle börja dö av ålder?

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.