Tiden gick fort i går på SVT debatt. Jag önskar att Livsmedelsföretagen hade fått svara lite mer ingående på varför de ska sätta glada gubbar på sina absolut sämsta produkter, som frukostflingor som består av två femtedelar socker, och marknadsföra dem mot barn. Här hittar du programmet: SVT debatt.

En tittare reagerade på att mina barn fått ungefär blodsocker 9 mmol/l av tio gelégodisbitar (det var sådana geléhjärtan som är på framsidan av Ett sötare blod). Han reagerade på att det är högt. Han hade själv testat blodsockret efter en stor portion godis och det blev inte alls så högt. Har mina barn verkligen en normal blodsockerreglering?

Ett barns blod har bara ett par gram socker i sig

Vuxna människor har 2-3 gånger mer blod i sin kropp än vad ett sexåring har och dessutom minst tre gånger större muskelmassa. För att mätta ett barns blod med socker krävs glukos motsvarande ungefär två gram. Den mängd socker vi har i blodet är väldigt liten. Geléhjärtan är dessutom mycket kompakta. Jag minns inte exakt, men jag tror att ett hjärta väger nästan 20 gram. Barnen smällde i sig åtminstone 100 gram socker, varav en större del är sockerarten glukos eftersom första ingrediensen är glukossirap*.

När jag gjorde samma experiment med mina kollegor nådde två stycken av dem också ett blodsocker uppåt nio. Läs här: Release – experiment med tio sockrade hjärtan. Hur högt blodsockret blir är både beroende av hur mycket man motionerar och hur stor kropp man har.

Socker klistrar sig fast i kroppen

En orsak till varför jag inte vill att mina barn ska ha så där höga blodsocker, är att glukos spontant klistrar sig fast i kroppens bindväv. Du kan läsa om detta både i Ett sötare blod och i Det sötaste vi har. Det bildas något som kallas för Advanced Glycation End Products (AGE:s). Det är denna reaktion läkare utnyttjar när de mäter diabetikers långtidsblodsocker. AGE:s ansamlas i kroppen under ett liv och gör bindväven lite stelare. Det är en del av åldrandet. Här ett inlägg om hur skönhetsindustrin nu vill skapa produkter för att motverka AGE:s i huden: Ny trend: krämer ska hindra socker från att skada vår hud.

*Fruktos – den andra sockerarten i vitt socker fastnar inte på en blodsockermätare. Dessutom sugs nästan all fruktos upp direkt av levern. Den ven som går från tarmarna passerar levern bland det första som händer. Bara en liten del av fruktos kommer ta sig förbi levern och sprida sig i kroppen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.