I dagarna är det två år sedan en bok fylld av röda geléhjärtan nådde bokhandeln och den här bloggen kom till. Ett och annat har hänt sedan dess. Då kom fortfarande många larm om att mättat fett skulle vara farligt. Nu handlar löpsedlarna i princip aldrig om fett, istället är det socker som skapar svarta rubriker.

Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Personligen känner jag att mitt arbete har gått in i en ny fas med Kostfonden och det känns minst sagt spännande. När Fredrik Sjödin hörde av sig i våras och ville sponsra grundandet, funderade jag ett tag. Skulle jag våga ta ett så stort steg? Men så tänkte jag att det är dags att sluta klaga och att det här är chansen att åstadkomma förändring på riktigt. Utan bra vetenskap i botten kommer vården aldrig att förändras. Ska nationella behandlingsrekommendationer uppdateras, krävs rent krasst gedigen vetenskap som bevisar effekter och utvärderar eventuella biverkningar.

En av mina farhågor var att inga forskare skulle vilja vara med i fondens Vetenskapliga råd. Men ack vad jag oroade mig i onödan. Många ser det skriande behovet av bättre vetenskap på kostområdet och nu sitter några av de bästa i vårt råd. Jag hoppas att ni läsare ska känna att detta också är er fond och att ni ska vilja bli delaktiga i den. Och till er som har uppskattat den är bloggen och som vill fira 2-årsdagen säger jag: satsa på Kostfonden. Med den kommer vi att plöja ny mark.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.