Var fjärde man och var femte kvinna i Stockholms län kommer att få diabetes under sin livstid. I dag skriver DN om en ny studie som visar att antalet personer med typ 2-diabetes nästan har fördubblats i Stockholms län under tjugo år: Fetare stockholmare framtida diabeteschockÅr 1990 hade 2,7 procent sjukdomen, år 2010 är samma siffra 4,6 procent. En av forskarna bakom studien, Sofia Carlsson vid Karolinska Institutet, säger: ”Det är en tickande bomb som vi har underskattat.” Hon menar att situationen är allvarligt eftersom typ 2-diabetes generellt förkortar livet med flera år och dessutom kostar samhället enorma summor.

Slutsatsen är att ”det enda som kan hejda utvecklingen är en rejäl bantningskur för hela befolkningen.” Personligen tror jag också att det är nödvändigt att förebygga utvecklingen hos barn. Det måste helt enkelt vara slut på den söta vardagsfesten. Dessutom måste vi ta reda på vilken kostbehandling som är effektivast vid typ 2-diabetes. En genomgång från Statens beredning för medicinsk utvärdering visar att vetenskapen på området är bräcklig: Mat vid diabetes. Ett av mina personligt viktigaste mål med att grunda Kostfonden är att driva på utvecklingen för att få fram bättre kunskap. Först och främst för att minska det mänskliga lidandet, men också för att samhället helt enkelt inte har råd med den här utvecklingen. Jag vill att mina eventuella framtida barnbarn ska få gå i en bra skola. Det kommer samhället inte ha råd med om det här fortsätter. Vill du stötta Kostfondens arbete – bli månadsgivare.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.