I går kväll träffades Kostfondens vetenskapliga råd för första gången. För mig personligen kändes det som en avspark för ett arbete som känns lika viktigt som svindlande stort. Rådet bestämde att fonden till en början ska fokusera på att fylla kunskapsluckor kring hur typ 2-diabetes och IBS ska kostbehandlas. När det gäller typ 2-diabetes är målet att få till en studie där kostens effekt på hjärt-kärlsjukdom undersöks. En sådan studie kan verkligen bli vad man kallar för en ”game-changer” och den har potential att få ett globalt genomslag.

Det behövs en långsiktig studie kring typ 2-diabetes

Vad jag vet finns bara en enda studie där man har undersökt kostens effekt på hjärt-kärlsjukdom vid typ 2-diabetes. Det är LookAhead som jag har skrivit om tidigare här på bloggen: Lågkalorikost skyddar inte mot hjärtinfarkt (trots en ordentlig viktnedgång!). I den studien satsade forskarna på en lågfettkost. Studien lades ner i förtid eftersom behandlingen inte gav den önskade effekten.

Många mindre studier och människors erfarenheter talar för att en lågkolhydratkost sannolikt är en mycket effektivare behandling av typ 2-diabetes än en lågfettdiet. Men ska behandlingsrekommendationerna förändras krävs att man bevisar denna effekt i en stor och långsiktig studie som också undersöker eventuella biverkningar. Dessutom behöver en lågkolhydratkost jämföras mot en medelhavskost – som är den kost många läkare har börjat förespråka efter lågfettdieten.

Magsmärtor behöver effektiv behandling

När det gäller magsmärtor och IBS är det också otroligt viktigt att hitta en effektiv behandling. Här lider många – både barn och vuxna. Smärtorna gör att det kan vara svårt att hänga med i skolan eller att sköta sitt jobb. Dagligt magont ökar också risken för psykisk ohälsa och för vissa pågår detta i åratal: Slipper IBS efter 35 år av magproblem.

Det ska bli otroligt spännande att börja arbeta med fonden på det nya året. O ju fler vi är som tycker att detta är viktigt – desto större chans har vi att nå våra högt uppsatta mål. Om du inte redan är det – bli månadsgivare! Eller ge bort en julgåva till någon som också tycker att det är viktigt att förbättra vården. Fler människor ska få leva ett friskare liv.

Läs mer om mötet på Kostfondens hemsida: Avspark för vetenskapligt råd.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.