I går när jag lyssnade på Studio Ett blev jag hyfsat upprörd. Johan Bergendorff skildrade försöket med sockerskatt i Mexiko; det land som har mest fetma i hela världen. Invånarna dricker i genomsnitt 0,5 liter läsk per dag. I ett försök att hindra fetma och typ 2-diabetes från att sprida sig har Mexiko sedan 2013 en tioprocentig skatt på socker, men industrin motverkar nu detta. De vill få Mexikos försök att framstå som ett avskräckande exempel på hur lönlös en sockerskatt kan vara. I inslaget påstår en representant från industrin att läsken är oskyldig till fetmaepidemin. Istället är det en brist på motion och fet skräpmat som förstör människors hälsa. Som om inte läsk vore en viktig ingrediens i fet skräpmat. Visste ni att personer i Mexiko får gratis färg av Coca-cola om de målar logotypen på sitt hus?

En sak är säker – det behövs oberoende motkrafter mot detta. Stöd gärna Kostfonden.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.