Aldrig någonsin tidigare har mänskligheten burit på så mycket övervikt. Men det är ingenting mot vad vi har att vänta oss. The Guardian skriver idag om en ny rapport där WHO spår utvecklingen av fetma i Europa de närmsta 15 åren: 74% of men and 64% of women in UK to be overweight by 2030. Värst kommer det enligt förutsägelserna att bli på Irland. Där kommer över 85 procent av den vuxna befolkningen att bära på övervikt.

Vi i Sverige är inte på något vis förskonade. Tyvärr har jag inte hittat originalrapporten, så jag har inga exakta siffror att redovisa. Men möjligen är det denna rapport som har fått folkhälsominister Gabriel Wikström att i kväll säga till SVT att han inte utesluter att vi kan behöva en fettskatt i framtiden: Ministern utesluter inte en fettskatt.

Som jag ser det finns det bara en väg ut ur den här förfärliga fetmaepidemi: bättre vetenskap. Så länge vetenskapen bakom alla kostråd är så svag som den är idag, finns ett enormt utrymme för rent tyckande. Kostfonden kommer att satsa på att få till en studie kring kost och typ 2-diabetes, där en lågfettkost ställs mot en strikt lågkolhydratkost. Är det som allt fler forskare misstänker – att rådande kostråd är kontraproduktiva – kommer en rigorös utvärdering att leda till ett historiskt paradigmskifte. Hjälp Kostfonden att nå sitt mål: Stöd Kostfonden. Blir du månadsgivare via autogiro denna vecka, har du chans att vinna Det sötaste vi har

Uppdatering. Andreas Eenfeldt ger ett intressant kritiskt perspektiv på WHO:s nya rapport: Nej WHO, fetman ”exploderar” inte i Sverige.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.