nyckelhålsgräddeEn hög konsumtion av grädde, fet fil, fet mjölk och ost har nu kopplats till en lägre risk för typ 2-diabetes i den stora Malmö Kost Cancer-studien. Resultaten kom i början av april – men då var jag på väg på semester och missade dem helt. Forskare har följt nästan 27 000 personer under 14 år. De har analyserat vilka former av fetter deltagarna har ätit och vilka livsmedel de kommer från. Den grupp som åt mest fettrika mjölkprodukter hade en 23 procents lägre risk att utveckla typ 2-diabetes i jämförelse med de som åt minst. Lunds universitet skriver här om resultaten: High-fat dairy products linked to reduced type 2 diabetes risk | Lund University.

Ännu en studie visar alltså nu att Livsmedelsverkets kostråd är direkt kontraproduktiva. Resultaten tyder snarare på att det kan vara dags att nyckelhålsmärka grädde.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.