Nu höjs rösterna för en sockerskatt runt om i världen. På Dagens Industri skriver norskan Gunhild Stordalen, som bland annat ligger bakom Eat: ”Inom miljö- och klimatpolitiken är principen att den som förorenar betalar. På samma sätt är tobaksbolagen genom avgifter med och finansierar kostnader orsakade av rökning. Vilken politiker blir först med att införa effektiva skatter på osund mat, godis och läsk? Om vi skickar räkningen till industrin visar vi producenter och handlare hur mycket billigare det är att förebygga hälsoproblem med nyttigare mat, än att betala en ständigt växande nota för diabetesmediciner och cancerbehandlingar.”

DN skriver också om att den brittiske kändiskocken Jamie Oliver förespråkar en skatt: ”Det bör beskattas, precis som tobak och annat som faktiskt kan förstöra liv.”

Godis och läsk är det absolut sämsta vi kan äta. Genom till exempel en påse Gott och Blandat får i oss 553 kcal utan att tillföra kroppen några vitaminer. Vi kräver att kroppen ska ta hand om all denna energi, utan att enzymerna som ska bryta ner energin får tillgång till den näring de behöver för att fungera ordentligt. Det är inte konstigt att det börjar hacka i vårt biokemiska maskineri. Vi behöver en sockerskatt. Vi behöver också våga vägra fredagsmys och lördagsgodis. För barnens skull.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.