Den underbart kritiske Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, har nu skrivit en krönika i Fokus om kostsamma folkhälsoråd: Usla råd alltför dyra – Fokus.

När jag började doktorera under mitten av 1990-talet granskade Agnes Wold tillsättningen av forskartjänster inom det medicinska området. Genom en objektiv jämförelse av kvinnliga och manliga sökande kunde hon påvisa en enorm diskriminering. Om jag inte minns fel fick de som ledde det dåvarande medicinska forskningsrådet avgå på grund av granskningen.

Under senare tid har Agnes Wold börjat kritisera alla illa grundade folkhälsoråd, bland annat under sitt sommarprat 2014.

Farligt att ge illa grundade folkhälsoråd

Hennes krönika i Fokus sätter fingret på ett viktigt problem: att det går att ge folkhälsoråd på rena gissningar eller på statistiska samband. Hon jämför med läkemedel där det krävs välgjorda vetenskapliga studier för ett godkännande och dessutom en noggrann dokumentation av eventuella biverkningar. Citat: ”Så noggrann är man inte när det gäller råd. Här tycks det räcka om några centralt placerade personer känner ett behov av att ge ett sådant. Att man tar så lätt på saken beror på den felaktiga föreställningen att små enkla råd inte kan vara så farliga som läkemedel. Ingenting är mer felaktigt – råd kan vara livsfarliga.”

Ett sådant råd är så klart att vi skulle undvika fett i allmänhet och mättat fett i synnerhet. Ett annat råd som jag snart tror kommer att få enorm kritik är att föräldrar ska ge spädbarn välling eller pulvergröt. I Smakäventyret kan du läsa om de stora vetenskapliga studier som nu visar att svenska spädbarn oftare än andra barn drabbas av glutenintolerans, en autoimmun sjukdom som bryter ner tarmluddet, sannolikt eftersom välling och pulvergröt innehåller så mycket gluten.

En stor eloge till Agnes Wold! Det behövs fler läkare som är lika kritiska som hon.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.