Märk alla livsmedel med mängden tillsatt socker – det är förslaget i en motion som riksdagsledamöterna Stefan Nilsson (MP) och Niclas Malmberg (MP) har lämnat till riksdagen: Motion till riksdagen 2015/16:1601. Under våren kommer riksdagen att ta beslut i frågan. Dela och sprid detta inlägg för att ge ditt stöd.

Stefan Nilsson och Niclas Malmberg motiverar sin motion med att människor har rätt att kunna ta informerade beslut i affären. Livsmedelsverket rekommenderar idag att maximalt 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker, men för den enskilde konsumenten är det i dagsläget omöjligt att veta hur mycket tillsatt socker ett livsmedel innehåller. Mat märks endast med mängden ”sockerarter,” som även inkluderar socker som finns naturligt i frukt, grönsaker eller mjölk. När du exempelvis köper ketchup kan du inte avgöra hur mycket av sockret som kommer från tomaterna och hur mycket som är näringsfritt tillsatt socker.

Proposed_Standard_NFL_2.13.14Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har utarbetat ett förslag där mängden tillsatt socker ska anges på de livsmedel som säljs i USA. På bilden är bredvid ser du hur FDA vill utforma den framtida märkningen.

Jag tycker absolut att något liknande borde införas i Sverige och ställer mig bakom denna motion. Det gör även Andreas Eenfeldt som driver kostdoktorn.se och Lina Nertby Aurell och Mia Clase som driver bloggen foodpharmacy.se.

Vill du också att livsmedel ska märkas med mängden tillsatt socker? Hjälp i så fall till att skapa en opinion för motionen. Gilla, dela och sprid detta inlägg på Facebook. Kommentera gärna med ditt namn och skriv varför du vill att mängden tillsatt socker ska anges på alla livsmedel!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.