Stora boken om barn och mat har fått ett fantastiskt mottagande av er föräldrar. Ni vittnar om att era bebisar glatt slukar allt från fransk blodkorv till starka etiopiska grytor. För att vi ska nå ut till ännu fler föräldrar , har vi nu omvandlat boken till webbkurser. Idag släpper vi kurserna om 4–6 månader, och bebisar, matallergier och gluten.

Det finns så otroligt mycket kunskap kring hur man bäst lär små barn äta mat, men som aldrig når ut till föräldrar. Få har exempelvis koll på hur det går till när bebisar lär sig att tugga och svälja mat, och många blir onödigt rädda för att barnen ska sätta i halsen.

När vi skrev ”Stora boken om barn och mat” ville Kajsa Lamm och jag sprida den kunskap som behövs för att föräldrar ska kunna ge sina barn en bra matintroduktion. Vår ambition var ett skapa ett heltäckande verk, om allt från tuggträning och magproblem, till allergier och näringslära. Och som vi jobbade. När vi väl var klara lovade vi oss själva en viktig sak: att aldrig mer skriva en bok som heter ”Stora boken”. För det tar en enorm tid.

Bästa belöningen: matglada barn

Men vi har fått den bästa belöningen: en fantastisk respons från alla er föräldrar som skriver till oss att boken verkligen har varit till stor hjälp. ”Det är nog den billigaste och bästa investeringen jag kommer att ha gjort för mitt barn”, menar en mamma. En annan skickade en bild från en restaurang i Frankrike där lilla Elsa väckte uppmärksamhet när hon smällde i sig blodkorv. En tredje berättade om sin son som (tack vare boken) fick smaka på en kryddstark etiopisk gryta och slukade den.

Vi har blivit lika varma om hjärtat varje gång ni har hört av er. Men en sak har förvånat oss: ingen har klagat på bokens tyngd! För hur kunde vi komma på att skriva en bok som väger 950 gram till en målgrupp som helst vill kunna amma/ge ersättning samtidigt som den läser?

”Stora boken om barn och mat” blir webbkurs

För ett år sedan beslöt vi att råda bot på detta tunga problem. Tillsammans med FoodPharmacy, har Kajsa och jag nu omvandlat boken till ett gäng webbkurser. Idag släpper vi de två första kurserna: 4–6 månader: dags att börja smakträningen och Bebisar, matallergier och gluten.

Fördelarna med webbkurserna är många: Ni slipper styrketräna när ni läser och ni kan välja att endast köpa det kursmaterial som passar ert barn här och nu. Dessutom (bäst av allt) har vi kunnat lägga in videos och poddar, som komplettering till all text.

Följ Eddas smakintroduktion

I webbkursen 4–6 månader: dags att börja smakträningen finns all information från kapitlet om 4–6 månader i boken. Ni får också träffa FoodPharmacys formgivare Anna Lindelöw och hennes lilla Edda (sötnosen ovan). Anna berättar om allt från Eddas första tugga riktig mat, till hur hon blev bästa kompis med vitlökspressen och råkade utsätta Edda för en liten chilichock. Alla bebisar är olika, men Edda tog inte illa upp alls av chilin. Tvärtom. Numera har hon helst senap i sin mat, och för att fler bebisar ska få vidga sina smakvyer delar hon med sig av några recept i kursen.

I kursen Bebisar, matallergier och gluten har den information som finns ”Stora boken om barn och mat” uppdaterats med den senaste forskningen inom området. Vi har också lagt in en poddintervju med barnallergologen Emma Adlercreutz, som brinner för att förebygga matallergier hos barn. Och här finns massor att vinna! Om vi föräldrar blir bättre på att följa Emmas alla knep och tips, kommer färre barn att behöva specialkost. 

I början av juni kommer vi att släppa kurser om 6-12 månader och om socker och processad mat. Sedan kommer kurser för äldre barn och om ätsvårigheter!

Sprid och dela nu denna information med alla bebisföräldrar, bvc-sköterskor och barnläkare som ni känner. Ger vi våra barn en möjlighet att lära sig äta riktig mat från början, är chansen större att de ska känna matglädje under sin uppväxt. Som en liten bonus, kommer vi föräldrar också få en trevligare tillvaro kring matbordet. Win, win, win!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.