I augusti förra året släppte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en preliminär rapport kring socker. Nu har rapporten varit ute på remiss och EFSA:s tidigare slutsats står sig. Ju mindre socker vi äter, desto bättre. Detta rimmar illa med det faktum att socker är den andra vanligaste ingrediensen i våra livsmedel.

Livsmedelsverket skriver i dag om EFSA:s rapport om socker: Tydligt samband mellan tillsatt socker och ohälsa. Det är våra nordiska länder som har bett EFSA att göra genomgången. Den dom som EFSA fäller över sockret är den tuffaste hittills av en myndighet. EFSA konstaterar att vetenskapen är för osäker för att kunna dra en säker gräns för hur mycket socker vi kan äta. I stället menar de att ju mindre tillsatt och fritt socker vi äter, desto bättre är det. Så här skriver de:

Based on available data and related uncertainties, the intake of added and free sugars should be as low as possible in the context of a nutritionally adequate diet.

Socker är den andra vanligaste ingrediensen i våra livsmedel

Skälet till att vi ska hålla nere på sockret är att det bidrar till karies, bukfetma och typ 2-diabetes. Men att hålla sockret så lågt som möjligt är lättare sagt än gjort. Under arbetet med min kommande bok Fejkmaten, har jag lyckats få fram en unik lista över de hundra vanligaste ingredienserna i vår mat. På andra plats, efter salt, kommer just socker. Det är till och med vanligare att industrin har socker i ett livsmedel än vatten. Utöver detta rymmer 100-i-topp listan också druvsocker (plats 8), glukossirap (plats 11), sirap (plats 64), glukos-fruktossirap (plats 71), laktos (plats 72) och invertsocker (plats 97).

Dessutom har livsmedelsindustrin börjat fylla vår mat med olika former av juice och sirapssöta juicekoncentrat. Detta är också något som EFSA varnar för. De menar att vi behöver dra ner på det som de kallar för ”fritt socker”.

Matchecken ger dig koll på sockret

Eftersom majoriteten av alla våra livsmedel innehåller någon form av tillsatt eller fritt socker, är det svårt för oss konsumenter att hålla koll på hur mycket vi egentligen får i oss. Det är skälet till varför vi utvecklade appen Sockerchecken. Om du skannar streckkoden på en vara, gör appen en uppskattning av hur mycket tillsatt och fritt socker varan innehåller. På så vis kan du mycket lättare hålla koll på sockret. Exempelvis blir det lättare att se vilken soja du ska köpa:

Eller hur mycket socker som rågbrödet innehåller:

Under våren kommer vi att släppa en ny version av Sockerchecken. Den kommer att utvecklas till ”Matchecken” och då även gå att använda för att hålla koll på olika tillsatser. Men vi har större planer än så. Målet är att den ska kunna varna för fler former av ultraprocessade ingredienser, exempelvis ren stärkelse.

Livsmedelsverket måste börja jobba mot sockret

Min förhoppning är att den nya rapporten ska få Livsmedelsverket att också börja jobba mot sockret. Förra året skrev jag ett öppet brev till dem. Det gick ut på att Livsmedelsverket allvarligt underskattar mängden socker vi får i oss. De baserar sitt arbete på enkätundersökningar, där vi själva rapporterar vad vi äter. Det leder till en väldigt snedvriden bild av det svenska folkets sockerkonsumtion. Generaldirektörens svar skvallrade dock om att hon inte förstod vidden av kritiken. Kanske kan EFSA:s rapport öppna hennes ögon för detta gigantiska folkhälsoproblem.

Foto av bullarna: Daniel Masajada.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.