När jag nyligen skummade igenom de senaste nyheterna från vetenskapsvärlden, snubblade jag över en rapport om forskare som har tagit fram en ny form av choklad. De har lyckats få bort hälften av fettet och istället har de sprutat in fruktjuice eller cola light. På så sätt, menar de, kommer chokladen bli mer nyttig och vitaminrik:
Ready for debut: Fruit-juice-infused chocolate with 50 percent less fat
Min känsla är att ju mer vi mixtrar med maten och ju fler konstlade livsmedel vi hittar på, desto tjockare blir vi. När jag går bland livsmedelsbutikens alla hyllor tänker jag allt som oftast: vad håller vi på med egentligen? Speciellt när jag passerar risifrutti, översockrade yoghurts och frukostflingor med chokladssmak. I går var jag på ett laboratorium i Uppsala. Där satt ett schema över cellens metabolism. Det är tusentals proteiner som samarbetar för att skapa liv. Cellens maskineri är så finslipat och så välsmort. Så vackert. Det är klart att maskineriet börjar hacka när vi inte äter det kroppen behöver.
Förresten – vet du vad en Magnumglass innehåller?
Koncentrerad skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, kakaosmör, kakaomassa, glukos-fruktossirap, vasslepulver, helmjölkpulver, smörfett, emulgeringsmedel (E471, E476, sojalecitin), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), vaniljstångbitar, arom, färgämne (E160a).
Tänk speciellt på ordet glukos-fruktossirap när du ser den pågående reklamen. Då kommer glassarna plötsligt inte alls att se lika läskande ut.
I USA har man börjat prata om att man inte ska äta något som inte mormor eller farmor skulle kunna ha haft i skafferiet. Det tror jag är ett ganska bra råd. På villkoret att jag får låtsas att min mormor bodde i Mexiko så att det fanns koriander, lime och jalapenos i hennes skafferi.
På bilden: Stefan A. F. Bon, Ph.D. Fotokred: University of Warwick
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Thomas Tombola Jansson ∙ 10 april, 2013 kl. 11:08
Calle Carlsson, läkaren som var med och införde GI i Sverige efter att själv ha blivit diabetiker i slutet på 1970-talet rekommenderade att inte äta något som inte fanns i butikerna för 100 år sedan – affärerna skulle vara betydligt mindre om alla lydde hans råd då minst 90% av dagens ubud går bort – så ide´n är inte helt ny,,,,
≪ | ≫ |
Helge ∙ 11 april, 2013 kl. 08:36
Livsmedelsföretagen vill sälja så mycket som möjligt. Lösning på det tillsätt socker till så mycket som möjligt så äter folk mer. Bieffekt folk blir feta. Hur hantera det utan att minska försäljningen? Folk måste motionera mer, så folk blir smala,utan att äta mindre. Hur har det gått hitintills? Dåligt. Hur hantera det? Ge de överviktiga dåligt samvete så de inte vill tala om det.
≪ | ≫ |
Bente ∙ 11 april, 2013 kl. 11:44
Bra att du också tar upp jalapenos, koriander och skönheten i oss. Det blir lätt kritiskt och negativt i kostdebatten (och detta på goda grunder) men mat behöver också få vara roligt och livsbejakande!
≪ | ≫ |
009v2 ∙ 15 april, 2013 kl. 23:25
Tror du har både lite fel och lite rätt, går man tillbaka till mormors skafferi så var vardagsmaten ”föda”, dvs varken rolig eller livsbejakande MEN det hade en stark fördel, när man kom fram till lördagsmiddagen så var den extremt välkommen, rolig och livsbejakande.
När det gäller skolmaten så bör det också vara ”farmors tid” som gäller, dvs ”föda” och jag är helt säker på att näringsinnehållet (kostcirkeln) var väl så bra. Dagens ”mellis” och liknande kan man skrota och spara fina skattepengar på, när jag var liten så åt man frukost hemma, lunch i skolan och middag hemma -räckte uppenbarligen väldigt väl till ett energirikt barn. På skolmenyn fanns 1 (en) rätt att välja på, och till det serverades det torrt bröd med margarin samt mjölk alt vatten att dricka -fungerade bra då och är det enda som skall erbjudas idag. Självklart hade ingen skola kiosk, och eleverna hade ändå inga pengar hemifrån så hela den biten kan slopas också.
≪ | ≫ |
Pia ∙ 12 april, 2013 kl. 11:05
Ann, hur gör man för att ta reda på det egentliga sockerinnehållet i Magnum? Kolhydraterna är ca 24g per 68g glass. Hur mkt smågodis typ Gott och blandat motsvarar det?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 april, 2013 kl. 12:19
Titta på hur många gram godis innehåller och räkna ut hur mycket som krävs för att komma upp i 24 gram.
≪ | ≫ |