Det går inte att sätta en säker gräns för hur mycket socker vi kan äta. Den slutsatsen drar den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, efter att ha granskat vetenskapen kring socker och hälsa. Forskning visar att ju mer tillsatt socker vi får i oss, desto högre blir risken för karies, fetma och typ 2-diabetes.
För några år sedan bad de nordiska länderna EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, att göra en genomgång av vetenskapen kring socker. Specifikt önskade man att få svar på en viktig fråga: hur mycket socker kan vi konsumera utan att riskera vår hälsa?
Efter att ha granskat runt 30 000 olika vetenskapliga studier är EFSA nu klar med detta mastodontarbete. Svaret i deras rapport är dock nedslående: det går inte att dra någon gräns för att säkert sockerintag. Sambandet mellan socker och ohälsa tycks vara linjärt. Ju mer socker vi äter, desto sämre för våra tänder och vårt välmående. EFSA skriver:
”Baserat på risken att utveckla kroniska metabola sjukdomar och karies, bör konsumtionen av tillsatt och fritt socker vara så låg som möjligt.”
Hårdaste domen kring socker någonsin
Detta är utan tvekan den hårdaste domen kring tillsatt socker någonsin. Länge har våra myndigheter sagt att maximalt 10 procent av alla kalorier får komma från tillsatt socker, annars får vi i oss för lite vitaminer och annan näring. Men år 2014 tog WHO detta ett steg längre. De menade att vi helst skulle minska vårt sockerintag till maximalt 5 kaloriprocent, en gräns så låg att många svenskar har passerat den redan till frukost.
EFSA:s slutsats är alltså ännu striktare, men de utfärdar inga rekommendationer. Deras genomgång ska istället fungera som ett kunskapsunderlag som olika EU länder kan utgå ifrån när de tar fram kostråd till sina befolkningar.
Även fruktjuice kan bidra till ohälsa
Precis som WHO menar EFSA att vi även ska begränsa fritt socker från juice och honung. Vår konsumtion av juice och juicekoncentrat har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt EFSA:s rapport kan fruktjuice sannolikt bidra till både typ 2-diabetes och gikt (läs mer om gikt via denna länk).
Genomgången visar samtidigt att det finns stora osäkerheter i vetenskapen kring socker. Det är visserligen välbelagt att läsk, saft och annan sockersötad dryck orsakar fetma, typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, men det saknas kunskap kring andra sockerinnehållande livsmedel. EFSA efterlyser även mer kunskap kring hälsoeffekterna av att konsumera lägre doser socker – den mängd som ligger inom ramarna för de nuvarande kostråden. I dagläget saknas bra studier på detta.
EFSA:s slutgiltiga rapport om socker är klar mot slutet av 2021
Den rapport EFSA nu publicerar är ett utkast som har skickats ut på remiss. Olika organisationer, företag och experter har möjlighet att ge återkoppling på rapporten till EFSA innan 30 september.
Den 21 september håller EFSA också ett seminarium där de förklarar sina ståndpunkter, svarar på frågor och tar emot feedback. Jag har anmält mig och hoppas få delta, eftersom jag gärna vill höra hur livsmedelsindustrins olika lobbyingorganisationer reagerar på EFSA:s slutsatser.
Svårt för oss konsumenter att hålla koll på sockret
EFSA:s ska publicera slutversionen av sin rapport mot slutet av året. Den kommer sedan att användas som underlag för våra nordiska näringsrekommendationer, som ska uppdateras nästa år. Det ska bli spännande att se om rapporten leder till några förändringar av kostråden. Oavsett behövs en uppryckning när det gäller märkningen av våra livsmedel. Det är i princip omöjligt för oss konsumenter att hålla reda på hur mycket tillsatt socker och juice vi får i oss. Socker är den tredje vanligaste ingrediensen i våra livsmedel. Att äta så lite socker som möjligt är därför hyfsat komplicerat och kräver att vi lusläser ingredienslistor.
För att hjälpa konsumenter att syna butikernas alla sockerbomber utvecklade vi förra året Sockerchecken. Det är en märkning av mängden tillsatt och fritt socker i livsmedel. Hittills har märkningen införts i ett femtontal butiker runt om i landet. Låt oss hoppas att det snart kan bli fler. Ska vi vända epidemin av fetma och typ 2-diabetes, måste det bli mycket lättare för oss konsumenter att göra sockersmarta val i vår vardag.
Foto: Caspar Rae
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ingalill Stermer ∙ 16 augusti, 2021 kl. 09:30
Tack!
≪ | ≫ |
HelgeK ∙ 16 augusti, 2021 kl. 10:24
En bra raport :
https://www.youtube.com/watch?v=N0G88naAtmo&t=23s
≪ | ≫ |
Ulrika ∙ 16 augusti, 2021 kl. 13:07
ÄNTLIGEN! När vågar de andas ang gluten? Läckande tarmar och inflammationsdrivande (i 4? timmar
≪ | ≫ |
Ulrika ∙ 16 augusti, 2021 kl. 13:08
ÄNTLIGEN!
≪ | ≫ |
Anna-Lena Johard Kåberg ∙ 16 augusti, 2021 kl. 13:12
Viktigt att skära ner på socker tagen 😐
≪ | ≫ |
EvaH ∙ 16 augusti, 2021 kl. 15:31
Du skriver att socker är den tredje vanligaste ingrediensen, men i länken står den som nummer två. Nyfiken på vad som ändrat sig sen oktober 2020.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 16 augusti, 2021 kl. 16:41
Bra observerat! Det måste jag kolla med den person som fixar utdragen från databasen där majoriteten av alla svenska livsmedel finns registrerade. Det senate utdraget visar på tredje plats…
Alldeles oavsett ligger socker på topp tre, vilket är helt galet. På tolv-i-topp finns också glukossirap och druvsocker.
≪ | ≫ |
Anita Rosén ∙ 16 augusti, 2021 kl. 20:53
Äntligen!
≪ | ≫ |
Linus Edström ∙ 17 augusti, 2021 kl. 20:12
De tunga rapporterna duggar tätt. Först klimat. Nu socker. Behövs ju. Var på sport- och lekcentret turbo i Uppsala. Det som frontas är glass, slush och läsk. Godsaker till fika. Lyckades notera några torra ostfrallor och två äpplen i disken som alternativ.
≪ | ≫ |
Ralf ∙ 18 augusti, 2021 kl. 07:45
Ansvar! Det trummas ut på bred front att vi måste ta ”ansvar” genom att vaccinera oss. Mot en influensa som väldigt nära 100% av de som äter och lever hälsosamt går igenom som vilken influensa som helst.
Vilka media trummar ut att vi måste ta ANSVAR genom att inte äta socker?
Det finns en hel del annat också i ett snabbköp som bidrar till dålig hälsa, men låt oss börja med socker.
PS. Väntar förväntansfullt på att man inte får besöka folkrika tillställningar utan ett ”sockerpass”, d v s bara personer med ett BMI under 25 får besöka dessa. Vadå diskriminering? vi måste ju ta ansvar!
≪ | ≫ |