I dagarna är det två år sedan en bok fylld av röda geléhjärtan nådde bokhandeln och den här bloggen kom till. Ett och annat har hänt sedan dess. Då kom fortfarande många larm om att mättat fett skulle vara farligt. Nu handlar löpsedlarna i princip aldrig om fett, istället är det socker som skapar svarta rubriker.
Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Personligen känner jag att mitt arbete har gått in i en ny fas med Kostfonden och det känns minst sagt spännande. När Fredrik Sjödin hörde av sig i våras och ville sponsra grundandet, funderade jag ett tag. Skulle jag våga ta ett så stort steg? Men så tänkte jag att det är dags att sluta klaga och att det här är chansen att åstadkomma förändring på riktigt. Utan bra vetenskap i botten kommer vården aldrig att förändras. Ska nationella behandlingsrekommendationer uppdateras, krävs rent krasst gedigen vetenskap som bevisar effekter och utvärderar eventuella biverkningar.
En av mina farhågor var att inga forskare skulle vilja vara med i fondens Vetenskapliga råd. Men ack vad jag oroade mig i onödan. Många ser det skriande behovet av bättre vetenskap på kostområdet och nu sitter några av de bästa i vårt råd. Jag hoppas att ni läsare ska känna att detta också är er fond och att ni ska vilja bli delaktiga i den. Och till er som har uppskattat den är bloggen och som vill fira 2-årsdagen säger jag: satsa på Kostfonden. Med den kommer vi att plöja ny mark.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Elna ∙ 7 november, 2014 kl. 03:48
Jag beundrar det arbete som du gör! Jag läste i tidningen ”Doktorn” som ligger på alla vårdcentraler om ”Det metabo syndromet” och hur man ska göra för att bli frisk. Det allra viktigaste var att minska på saltet. Så skulle man ju såklart minska mängden mättat fett och totala mängden fett. Så lite fett som möjligt överhuvudtaget alltså. Efter det stod der att man skulle minska på sockret. Och så några fina vetenskapliga artiklar i källförteckningen. Hur kan de fortsätte skriva så? Fortsätt kämpa med ditt viktiga arbete!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 7 november, 2014 kl. 09:14
Finns ingen logik i att salt skulle ge metabolt syndrom. Den direkt förklaringen till de rubbade blodfetter som uppkommer vid metabolt syndrom, är hur levern måste ta hand om ett överskott av fruktos och i viss mån även glukos.
≪ | ≫ |
Xiro ∙ 7 november, 2014 kl. 12:15
Grattis Ann! Men egentligen ska man gratulera oss övriga som får ta del av nyttan. Önskar dig all välgång, är oerhört tacksam för dina insatser!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 7 november, 2014 kl. 16:53
Tack!
≪ | ≫ |
Patrik Fälemark ∙ 7 november, 2014 kl. 20:28
Ett stort tack för att du vågar ta emot all skit från dom som inte tycker vi har rätt att veta sanningen om vad vi bör äta och framför allt inte bör äta. Till sist, grattis på tvåårsdagen.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 november, 2014 kl. 15:29
Hej och det var märkligt att helmjölk skulle ha högre GI än lättmjölk. Normalt dämpar fett utsläppet av socker i blodet.
Vet inte riktigt hur man ska räkna. Skillnaderna är ändå ganska små. Men mycket talar för att feta mejeriprodukter är bättre än lättprodukter.
≪ | ≫ |