Rådet om att begränsa mängden mättat fett i kosten saknade vetenskaplig grund redan från början. Det visar en ny genomgång där forskare har granskat den vetenskap som fanns tillgänglig när de första varningarna kom. Time skriver om studien: Where Dietary-Fat Guidelines Went Wrong | TIME.
Forskarnas slutsats: ”Dietary recommendations were introduced for 220 million US and 56 million UK citizens by 1983, in the absence of supporting evidence from RCTs.”
RCT står för ”randomized controlled trial”. Det är den form av vetenskaplig studie som krävs för att till exempel ett läkemedel ska godkännas. Det är också den enda form av vetenskaplig studie som på ett säkert vis kan slå fast ett orsakssamband. Inga folkhälsoråd borde ges utan randomiserade kontrollerade prövningar som grund.
Mättat fett är neutralt för hjärtat
Nya studier visar att rådet om att begränsa mängden mättat fett i kosten även i dag vilar på en ihålig grund. Det finns tre olika genomgångar, genomförda av tre oberoende forskargrupper, som alla visar att mättat fett är neutralt för hjärtat. En sammanfattning:
September 2009: Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Genomgång av forskare från University of Otago, New Zealand. Slutsats: ”Intaget av mättade fettsyror var inte signifikant kopplat till död i kranskärlssjukdom.”
Mars 2010: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Genomgång av forskare från Children’s Hospital Oakland Research Institute, USA, och Harvard School of Public Health, USA. Slutsats: ”En metaanalys av prospektiva epidemiologiska studier visade att det inte finns några signifikanta bevis för att dra slutsatsen att mättat fett i kosten är kopplat till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.”
Mars 2014: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Genomgång av forskare från bland annat University of Cambridge, Imperial College London, Storbritannien, och Harvard School of Public Health, USA. Från sammanfattningen: ”Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.”
Jag kan tänka att det är dags att sluta servera lättmjölk och margarin i våra skolor.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Om fetter. Stötta mitt arbete via Patreon.
Born1891 ∙ 10 februari, 2015 kl. 15:08
Skönt med lite ny forskning. Men om man fortfarande kombinerar fett med kolhydrater så är det väl inte så nyttigt? T.ex. pizza, hamburgare och mackor.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 10 februari, 2015 kl. 21:11
Socker är sannolikt värst av allt.
≪ | ≫ |
Fett-direktiven saknade vetenskapligt underlag, visar studie ∙ 10 februari, 2015 kl. 19:27
[…] Ann Fernholm skriver om saken. […]
≪ | ≫ |
Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden | Birgitta Höglunds mat ∙ 11 februari, 2015 kl. 05:02
[…] kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om […]
≪ | ≫ |
Ny forskning: Mättat fett är inte farligt för hjärtat | Sverige Hälsa och Liv ∙ 11 februari, 2015 kl. 12:10
[…] nya perspektivet i kombination med aktuella studier välter omkull gamla sanningar från 1980-talet. Dietister och läkare tjatade hål i huvudet om […]
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 11 februari, 2015 kl. 21:48
Ja så kan man nog tänka, Ann… att det är dags… Men än så länge har det ju verkat som Tommy Cederholm m fl. och SLV väljer att inte se på vissa studier även om dom nu börjar bli lite väl många. För bara någon vecka sedan så försvarade ju Cederholm i DM tesen att mättat fett är farligt…. märklig situation!
≪ | ≫ |
erik ∙ 12 februari, 2015 kl. 00:55
Att undvika kolhydrater är lika felaktigt.
Hjärtsjukdom beror på inflammation och infektioner se ex tandbakterier.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 februari, 2015 kl. 10:35
Om du har metabolt syndrom får du höga blodsocker av kolhydrater. Det eldar mycket sannolikt på den inflammation som leder till åderförkalkning. Vid ex typ 1-diabetes är höga blodsocker orsaken till kraftigt ökad risk för hjärtinfarkt.
≪ | ≫ |
Många kostråd är lika grundlösa som de om mättat fett | Ett sötare blod ∙ 12 februari, 2015 kl. 20:53
[…] början av veckan kom en vetenskaplig rapport, som visade att det aldrig fanns någon grund för att varna för fett. Forskare har gått igenom den forskning som fanns i början av 1980-talet när rådet om att dra […]
≪ | ≫ |
Anna ∙ 18 februari, 2015 kl. 08:00
Var det någon svensk tidning som skrev om det mättade fettets ofarlighet?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 februari, 2015 kl. 21:09
Tror inte det…
≪ | ≫ |
Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo | Birgitta Höglunds mat ∙ 19 februari, 2015 kl. 05:01
[…] köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår […]
≪ | ≫ |
Mättat fett – vad säger den senaste vetenskapen? | Ett sötare blod ∙ 20 augusti, 2015 kl. 08:42
[…] i denna studie är den samma som man har dragit i tre tidigare liknande genomgångar i vetenskapen: det finns ingen koppling mellan mättat fett och […]
≪ | ≫ |
Mmm…Margarin | En väckt Björn ∙ 5 december, 2016 kl. 22:14
[…] i villfarelsen att det mättade fettet är farligt för hjärta och kärl trots att det blivit helt friat från anklagelserna i alla metastudier de senaste åren. Sorgligt nog leder Livsmedelsverkets mossiga råd bl.a. till att daghem, skolor och […]
≪ | ≫ |