Det var en läsare som tipsade mig om att John Yudkins bok Pure, White and Deadly, har kommit i nyutgåva. John Yudkin var en brittisk nutritionsforskare som under mitten av 1900-talet studerade effekterna av socker i kroppen. Han populariserade sin forskning 1972 i White, Pure and Deadly.
Jag har än så länge bara kommit till förordet. Men jag har drabbats av samma känsla som när jag för åtta år sedan tittade igenom alla nyhetsklipp kring aids i SVT:s arkiv. Jag gjorde research inför en film som fick namnet ”När aids kom till Sverige”, som sändes av TV4 och senare klipptes om till en informationsfilm. Där i TV-arkivet hittade jag ett reportage från Afrika, filmat år 1985. Reporten säger att den nya sjukdomen aids nu sprider sig över kontinenten. Om ingen gör någonting kommer det att utvecklas till en dödlig epidemi.
Varning för epidemi av fettlever
John Yudkins skriver i sitt förord från 1972 att möss får fettlever av socker. Orsaken är självklar för honom: när kroppen får en överdos socker behöver detta omvandlas till fett. Det sker i levern. När fettproduktionen i levern blir för stor, får mössen fettlever.
Nu, 40 år senare, har världen drabbats av en epidemi av fettlever och livsfarlig skrumplever. Förr var alkohol den vanligaste orsaken. Nu är den vanligaste orsaken fetma och med all sannolikhet en överkonsumtion av socker.
Detta är gammal kunskap och det är helt logiskt att socker kan ge en fettinlagring i levern. Ändå nämns inte ett ord om socker i Vårdguidens beskrivning av skrumplever. I en beskrivning av forskning på Karolinska Institutets, säger också forskarna att man för 20 år sedan inte visste att övervikt och fetma kan ge leverskador.
John Yudkins hade heta dispyter med Ancel Keys – forskaren som fick världen att bli rädd för det mättade fettet. Det är inte utan att jag undrar vad som hade hänt om världen istället hade lyssnat på John Yudkins. Det ska bli spännande att fortsätta läsa hans bok.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Guest ∙ 19 december, 2012 kl. 17:00
Tack, nu har jag köpt boken, visste inte att den kommit ut igen!
≪ | ≫ |
Uktvse Uktvse ∙ 19 december, 2012 kl. 17:02
Tack för tipset! Visste inte att boken kommit ut igen!!
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 19 december, 2012 kl. 17:39
”I en beskrivning av forskning på Karolinska Institutets, säger också forskarna att man för 20 år sedan inte visste att övervikt och fetma kan ge leverskador.”
För inte så länge sedan blev många klassade som alkoholister av läkare inom primärvården då fettlever upptäcktes – idag är nog mera välkänt att man kan äta sig till fettlever?
≪ | ≫ |
Per Wikholm ∙ 19 december, 2012 kl. 19:14
Hej Ann. Visst är det intressant att att fundera i schangern alternate history om vad som hade hänt om världen lyssnat på Yudkin istället för på Keys? Enligt Gary Taubes var Judkin så övertygad om att han hade överbevisat Keys i frågan om grundorsaken (socker) till hjärtsjukdom och andra västerländska sjukdomar att han till och med skissade på sitt tacktal för Nobelpriset i medicin och fysilogi. Nu blev det inte så…
Nu till något helt annat… Har du fått några svar på de frågor du ställde till Charlotte Erlanson Albertsson med anledning av SVT Debatt? Jag ställde i fredags frågan till henne via mejl vilken grund hon hade för påståendet att LCHF är en högproteinkost.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 19 december, 2012 kl. 22:50
Fick min slutskattsedel idag – känns bra att våra skattepengar används på ett bra sätt!
Möjligen kunde proffesorn ifråga sköta universitetets så kallade 3:e uppgift lite smidigare,,,,
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 december, 2012 kl. 21:02
Hon har svarat att hon baserar det på vetenskapliga studier, men jag har inte fått några referenser ännu.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 21 december, 2012 kl. 09:41
Ett annat tips på böcker kanske kan vara någon av de som skrivits av författaren till den här artikeln:
http://www.wellnessresources.com/tips/articles/insulin_leptin_and_blood_sugar_why_diabetic_medication_fails/
Den ger många infallsvinklar, som givetsvis kan användas även på ”friska”,,,,
Efter att ha läst hyllmetrar med LCHF-litteratur har jag ända tills nu saknat en tillräckligt bra modell som förklarar varför denna kost fungerar så bra – vi har ptatat blodsocker och insulin men inte särskilt ofta leptin som ju verkar ha en långt större betydelse än insulinet.
Får leptinet bara chansen att göra sitt jobb vilket det gör om vi äter mat avsedd för oss människor (dit socker, läsk, snabba kolhydrater inte hör hemma) så fungerar vårt reglersystem på avsett sätt.
Mycket läsvärt finns i USA, de förnekar heller inte motionens inverkan vilket ju tyvärr görs ibland. Tror att problemet med läckande tarmar och följande självförgiftning är betydligt större än vad vi annar, rätt kost och rörelse hjälper,,,
Det påstås t o m att tjocktarmscancer ökar i de asiatiska länderna, de håller på att byta ut sina sina golvmuggar till vår västerländska ”brucefåtålj”, tarmarna töms inte lika bra och cancern får fäste?
På samma sätt är det nog med prostataproblem – går i vissa kretsar under benämningen ”chaufförssjukan” – vi sitter för mycket, det skulle nog vara bättre om vi låg ned framför våra skärmar?
Självklart är det lite leptinböcker på väg,,,,
≪ | ≫ |
Peter Widlund ∙ 8 januari, 2013 kl. 10:48
Kanon! ja läste orginalversionen senaste höst. Biblotekarien fck söka den från arkivet då den inte fanns i hyllan mera.
≪ | ≫ |