Jag fick frågan om hur bra det är med sötningsmedel. Är det okej att äta det istället för socker? Ett ärligt svar på den frågan är: jag vet inte.

Däremot gjorde jag ett experiment på mig själv. Vissa forskare har sagt mig (jag har inte granskat detta) att man får ett insulinpåslag enbart av söt smak i munnen. Om insulinet stiger i blodet, utan att det kommer något socker från tarmarna, borde blodsockernivåerna rent teoretiskt gå ner till låga och hungerdrivande nivåer. Testade därför, bara för skoj skull, att inmundiga fem suketter (hermesetas, består av natriumsackarinat) lösta i typ 2,5 dl vatten under 10 minuter. Blodsockret låg på 4,5 när jag började. Efter 15 minuter låg det på 4,4 för att sedan landa på 4,7. Ingenting hade hänt efter 40 minuter. SLUTSATS: om jag fick ett insulinpåslag, var det i alla fall inte stort.

Däremot har jag upptäckt att jag känner mer smak nu när jag inte äter så mycket sött. Frukter och bär som mango, persika och jordgubbar smakar på något vis ännu godare. Dessutom har jag börjat gilla kanel, kardemumma och andra kryddor mer. Tycker att det är en lite fascinerande bieffekt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Experiment med blodsocker, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.