Med anledning av vad tidningen Vårdfokus skriver om Ett sötare blod undrar en läsare: ”I Vårdförbundets tidning ”Vårdfokus” rekommenderas din bok ”Ett sötare blod”. De beskriver boken så här:

”De LCHF-frälsta har rätt när de förespråkar fett framför snabba kolhydrater och Livsmedelsverket har lika rätt när de säger åt oss att välja fleromättat fett i stället för mättat. Problemet är att den ena gruppen pratar om äpplen och den andra om päron, skriver Ann Fernholm, doktor i molekylär bioteknik och Årets vetenskapsjournalist 2010”.

Rätta mig om jag har fel, men LCHF-förespråkare rekommenderar väl inte ”fleromättat fett” framför ”mättat”? Snarare så säger man väl att man absolut INTE bör vara rädd för det mättade fettet. Jag får alltså uppfattningen när jag läser i Vårdförbundets tidning, att du personligen, liksom Livsmedelsverket, anser att fleromättat fett är bättre än mättat. Har jag fattat fel eller är det din uppfattning? Eller är det Vårdförbundet som har förvrängt dina ord?

Svar: mättat fett är neutralt för hjärtat

Livsmedelsverket kontra LCHF

I boken har jag denna illustration som gör resonemanget lite mer begripligt. LCHF-rörelsen förespråkar absolut mättat fett. De säger att man ska dra ner på socker och andra kolhydrater och istället äta fett. Fett är bättre för hjärtat än socker och snabba kolhydrater. Men då svarar Livsmedelsverket med att jämföra med ett helt annat kostbyte. De säger att man ska äta fleromättade fetter istället för mättade. Jämfört med socker och andra snabba kolhydrater, är mättat fett bättre för hjärtat (framförallt om man lider av bukfetma eller typ 2-diabetes). Men jämfört med till exempel omega-3 är mättat fett sämre för hjärtat. Man kan säga att mättat fett är neutralt för kroppen. Socker är däremot farligt och omega-3 skyddar hjärtat.

Flera nyanser av fleromättade fetter

Sen ska man ha klart för sig att ”fleromättade fetter” är ett luddigt begrepp, och här kanske jag skulle ha varit tydligare i boken. Omega-3, som finns i bland annat fet fisk, är nyttigt för kroppen. Den omega-3 som finns i rapsolja är lite annorlunda, men rapsoljans omega-3 är sannolikt också bra för kroppen. Hur bra omega-6, som finns i till exempel solrosolja och majsolja, är för kroppen, är däremot lite mer omtvistat. Vissa forskare menar att det är bra för kroppen, andra menar att det skapar inflammation. Du kan läsa ett inlägg jag har haft kring detta här. Här finns fortfarande mycket kvar att utforska för vetenskapen!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar, Om fetter. Stötta mitt arbete via Patreon.