Nu har Livsmedelsverket svarat på den debattartikel som Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm, nyligen skrev i DN. Jag önskar att Livsmedelverket la ner allt snack om fetter. Det är så kontraproduktivt. De borde helt fokusera på att få bort allt socker som skolorna serverar till barnen. På min systerdotters skola får de socker på filen. Dessutom firar man ideligen än det ena, än det andra med kakor och annat sött. Större barn kan köpa hur mycket godis de vill i vissa skolors cafeteria. Fokusera på det istället. 

Dessutom är det viktigt att barnen blir mätta på maten. Då behövs fett. I vår skola har föräldrarna nyligen klagat på att barnen är hungriga när de hämtar. För att hålla blodsockret upp tills middagen är klar, får de ett kex. Resultat: barn äter socker istället för fett. Det är inte alls bra för deras hälsa.

Lotta Edholms artikel handlar om att skolorna inte klarar att hålla Livsmedelsverkets gränser för fett. Föräldrar vill inte längre att deras barn äter konstgjort margarin. Min man jobbade ett tag på ett båtvarv. Där stod det ”Carlshamns margarin” på säckarna med fillern som de använde när de blandade polyesterspackel. Jag vet inte om detta används i lättmargarin. Men jag har svårt att förstå varför Livsmedelsverket fortsätter att slåss mot väderkvarnar. Det finns inget i modern forskning som talar för att smör skulle vara extra skadlig för hjärtat. Det är dags att ta itu med den riktiga draken, den som faktiskt skadar våra barn, socker.

Läs Lotta Edholms debattartikel: Livsmedelsverket måste se över sina kostregler

Läs Livsmedelverkets svar: Bra skolmat mer än vad som finns på mackan

Läs tidigare inlägg kring detta:känslomässigt jäv inom Livsmedelsverkets expertgrupper

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.