Insikten om att det är fullt fettkrig (som Aftonbladet kallar det), har sipprat in i min sommardvalande hjärna. Fem forskare påstod i förrgår på DN debatt att antalet fall av hjärtinfarkt och stroke nu ökar: De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan. Forskarna menar att orsaken förmodligen är att vi har börjat äta mer smör.

Det finns en hel rad invändningar mot deras resonemang. Andreas Eenfeldt har påpekat att antalet fall av stroke och hjärtinfarkt inte alls ökar på generell nivå, bland annat var han med i TV 4:as Nyhetsmorgon. Det kanske var den viktigaste invändningen.

Jag har också skrivit en replik på DN debatt om att mättat fett är neutralt för blodkärlen. Även om stroke och hjärtsjukdom ökar bland unga, går det inte att skylla på fettet. Det finns ingen vetenskaplig grund för att säga att mättat fett är farligt. Det finns en hänvisning till repliken i dagens papperstidning, men tyvärr ligger den ännu inte ute på nätet. Jag hoppas att den kommer upp senare under dagen. Det ska också komma två ytterligare repliker vars rubriker låter lovande: ”Det finns olika sorters fetma” av professor Birgitta Strandvik och ”Sockret är boven i dramat” av överläkare Tore Persson.

Jag skrev Ett sötare blod för att jag ville förklara fettdebatten. Det är många som står förundrade inför de hårda tongångarna och de motstridiga bilderna. Boken berättar hur forskare på 1950-talet tog ett beslut som ledde fel: att totalnivåerna av kolesterol i blodet skulle vara det viktigaste måttet på hälsa. Det är detta beslut som spökar idag. Inom vetenskapsteorin brukar man prata om paradigm (en teori kring hur världen fungerar) och den kris som uppstår när ett  paradigm går i graven. En sådan stridighet uppstod bland annat när Galileo Galilei flyttade ut jorden från universums mitt och lät den bli en planet bland alla andra. Nu håller det paradigm som säger att mättat fett skulle vara farligt på att spricka. Det är spännande att få uppleva ett så stort och så viktigt paradigmskifte. Jag tror faktiskt att ”fettkriget” kommer att gå till historien.

Här kan du läsa en debattartikel jag skrev i våras för Expressen på samma tema: Punktera myten om farliga fettet

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.