En högfettdiet är farlig för oss. Det mantrat känner du säkert igen från forskares framträdanden i media. Vet du hur deras högfettdiet ser ut? Den innehåller 20 energiprocent från vitt rent socker. Så har fettet i decennier fått skulden för vad sockret åstadkommer.
Ett sötare blod bygger i princip enbart på forskning genomförd på människor, eftersom vi och djur kan skilja oss åt. Under min research har jag däremot hela tiden snubblat över studier på möss där forskare upprepade gånger påpekar att en ”high fat diet” leder till typ 2-diabetes. Jag har aldrig brytt mig om detta eftersom studier på människor visar på något helt annat. En ”high-fat diet” som innehåller väldigt lite kolhydrater, som exempelvis LCHF, förbättrar alla symptom på typ 2-diabetes om man är människa. Min slutsats har varit att skillnaderna antingen beror på att mössen har en annorlunda ämnesomsättning eller på att det är något skumt med den ”high-fat diet” som forskarna använder på möss.
Vem lever på späck, socker och mjölkprotein?
Jag har många gånger tänkt att jag ska sätta mig in i mössens diet. Så häromdagen googlade jag ”high fat diet mouse chow”. En av de första träffarna blev denna: Majority of studies of high-fat diets in mice inaccurately portrayed. År 2007 granskade ett gäng forskare vilken slags musdiet man använt i de studier som publicerats i de högst rankade tidskrifterna.
RESULTAT: Det man kallar ”high fat diet” består ofta av 60 procent späck, 20 procent vitt socker och 20 procent av proteinet casein. Det är alltså inte underligt att de stackars mössen får diabetes. Det är vad jag skulle kalla för en HSHF diet, högsocker/högfettdiet. Perfekt motor för diabetesutveckling.
Värst är kanske att forskarna i en tredjedel av studierna inte ens berättade hur kosten var utformad. En aningslös läsare kan då tro att en high-fat diet faktiskt enbart är en high-fat diet. På detta vis får fettet skulden för det som sockret orsakar. Många musstudier visar numera att när forskare tillsätter en extra dos socker utvecklar mössen diabetes än effektivare.
Ju mer jag granskar kostforskningen, desto mer börjar det likna något slags Kafkaprocess.
SLUTSATS: möss och människor är nog ganska lika ändå.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade, Om fetter, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Erik 2 ∙ 4 december, 2013 kl. 17:54
Helt enkelt UNDERBART.
Påminner om vad Zoe Harcombe säger här:
http://www.zoeharcombe.com/2013/09/why-the-australian-heart-foundation-wont-have-evidence-against-saturated-fat/
So now we know the following:
a) The authorities don’t know what saturated fat is. The majority of the products they call saturated fats are processed carbohydrates.
b) No one can isolate saturated fat from monounsaturated fat and/or polyunsaturated fat in the foods listed. In virtually all foods listed, no one can even isolate fat from carbohydrate and protein.
≪ | ≫ |
Karl E. Arfors ∙ 4 december, 2013 kl. 18:35
Ann,
Så är det, lurendrejeriet är grundmurat och fettet är uppblandat med socker för annars äter inte djuren – och det vet ju inte människor som inte har forskat med djur. Och på så sätt kan lurendrejeriet breda ut sig.
hälsar karl
≪ | ≫ |
Artiklar om LCHF ∙ 4 december, 2013 kl. 20:54
[…] Hur fett i stället för socker får skulden i hälsodramat Ann Fernholm 131204 […]
≪ | ≫ |
LottaJ ∙ 5 december, 2013 kl. 07:11
Det var en kunskapslucka som fylldes där! Har faktiskt undrat lite över det och nu så ska jag nog dissa djurstudier totalt (i alla fall när det handlar om hur fett påverkar oss). TACK för att du undersöker och engagerar dig!
≪ | ≫ |
sven ∙ 5 december, 2013 kl. 09:03
Är det maten som orsakar hjärtsjukdom?
fett och kolesterol där saknas bevis.
socker där är det lika dant ingen forskning stöder det.
Det kan vara så att det inta als beror på kosten det kan bero på kariesbakterier som vandrar ner från tandköttet till hjärtat som är orsaken.
man ser effekter i koststudier på hjärthälsan men det beror bara på hur kariesbakterierna trivs med maten vi äter.
Socker är inte bra för tänderna, därför är det sockret som är problemet.
Tanken att maten direkt skulle göra oss sjuka är absurd
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 5 december, 2013 kl. 17:17
Höga blodsocker är sannolikt inblandade eftersom hjärtsjukdom är starkt kopplat till typ 1-diabetes. Maten orsakar höga blodsocker.
≪ | ≫ |
Lars Bern ∙ 5 december, 2013 kl. 09:07
De här forskningsbedrägerierna började 1913 då ryssen Nikolai Anichkov matade kaniner med äggulor och såg att de drabbades av åderförfettning. Som ni vet är kaniner gräsätare och har en totalt annorlunda metabolism än människor. Trots detta drog det medicinska etablissemanget slutsatsen att även människor skulle drabbas av åderförfettning av kolesterolrik kost. Det var lika intelligent som att mata människor med gräs för att studera hur kaniner reagerar på gräsföda.
≪ | ≫ |
Mimmi ∙ 5 december, 2013 kl. 18:32
Jag vet vad möss gillar, vad dom äter om dom själva får välja. Jag har nämligen en ”husmus” under diskbänken på vintern. Den flyttar in då. Den är enormt förtjust i allt slags fett. Smör, kokosfett, avokado, ost, korv, solrosfrön m fl frön. Finns inget annat kan den gnaga på en rå potatis eller ett äppelskrott. Liksom oss är den ju omnivor, men liksom oss har den fattat vad man står sig på, vad som lönar sig bäst att äta.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 5 december, 2013 kl. 18:34
Tack för att du klarade ut det! Själv saknar jag en sammanställning av vad vi vet om hur högt blodsocker driver kärlväggsinflammationen. Den nya Lunda-forskningen som du skrivit om http://www.ludc.med.lu.se/news-archive/new-mechanism-underlying-cardiovascular-disease/
är mycket intressant och utgår just från att ”hyperglycemia” startar processen.
Dock ges intet därifrån om ”dos”. Naturligtvis finns ett samband, kanske linjärt ungefär som: Placktillväxt = Cx(blodsockerhalt-tröskelvärde), där tröskelvärdet kanske är 5.5 och C kan bestämmas i önskad skala. I så fall kan detta även verifiera William Davies kliniska resultat där han menar att genom att hålla postprandial blodsockerökning nere efter måltider får man kärlplack att minska.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 6 december, 2013 kl. 14:44
här är en annan interssant mekanism:
http://ettsotareblod.se/genombrott-hur-hoga-blodsocker-kan-driva-aderforkalkning/
≪ | ≫ |
Patrik ∙ 6 december, 2013 kl. 07:57
Huvet på spiken Ann! 🙂
Ja ju mer man läser in sig på kostforskning desto ”kafkaaktigare” blir det.
En sak jag irriterar mig på är ”margarinförsälningsstudierna”, dvs studierna som ska visa att fleromättat fett är bättre än mättat.
Min gissning är att distinktionen fleromättat/mättat är irrelevant ur hälsosynpunkt. Det som är relevant är istället fettkvaliten, där naturliga fetter tex smör, späck, fisk, kallpressad olivolja/rapsolja/kokosolja är hälsosammare än de industriellt framställda fetter som finns i billiga matoljor, margarin och färdigmat.
Och jag kan ju bara gissa eftersom det inte forskats kring den hyptesen. Men jag har noterat att studier där smör ersatts med margarin för att belägga det mättade fettets farlighet har visat motsatsen.
Och vis av denna erfarenhet har margarinforskarna därefter varit noga med inte använda margarin, utan naturliga fetter som fisk och olivolja när de ska visa att fleromättat är bättre, och från det drar dom slutsatsen att margarin är nyttigare än smör. Häpp!
≪ | ≫ |
SLV om risken med mättat fett ∙ 6 december, 2013 kl. 14:29
[…] totalmortalitet. (Kom dessutom ihåg att när mainstream-forskarna studerar mättat fett så klassar de bageriprodukter med mycket socker till mättat fett). Det visar att det inte finns något vetenskapligt underlag […]
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 6 december, 2013 kl. 15:24
Ann, 🙂 Släck aldrig blåslampan! Tack!
≪ | ≫ |
PHD ∙ 7 december, 2013 kl. 13:42
Varför skylla på socker?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5725150
”Amerikanska forskare har visat hur en särskild tarmbakterie kan minska autismlika symptom hos försöksmöss.”
Socker kan vara en orsak till att att tarmfloran rubbas, men det går inta att på alla bota det med att sluta äta socker kosten kan inte bota och att påstå att dom blir friska av kosten gör att dom inte får någon behandling av deras tarmflora, bättre kost kan hjälpa många men boten är att byta deras tarmflora.
Flera moderna sjukdomar beror bara på okända infektioner.
Skräpmaten har förstört tarmfloran på många men det betyder inte att bättre mat kan återställa tarmfloran, det går inte, för vissa arter är utrotade av skräpmaten och penicillinkurer dom arterna kommer inte tillbaka och det viktiga är tarmflorans mångfald.
Det är varken socker eller fett som gör oss sjuka det är mikroorganismerna.
Detta är bara vad som sas på SR den som läser facktidskrifterna ser att dom har kommit längre än vad som sas i programmet, livsmedelsverket och industrin vill inte att ny kunskap kommer ut för det visar att dom hade helt fel.
≪ | ≫ |
Totto ∙ 7 december, 2013 kl. 19:03
Tack Ann för klargörandet. Jag hade tänkt skriva och fråga, för just dessa råttstudier med högfettsdiet och metabola resultat var förbryllande.
≪ | ≫ |
Faktakoll: skyddar lingon mot fet mat? | Ett sötare blod ∙ 23 januari, 2014 kl. 07:39
[…] socker. Den är alltså både rik på socker och på fett. Läs ett tidigare inlägg som om detta: Hur fett istället för socker får skulden i hälsodramat. Det handlar om en studie som amerikanska forskare gjorde år 2007 där de kritiserade sina egna […]
≪ | ≫ |