Nu har Livsmedelsverket svarat på den debattartikel som Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm, nyligen skrev i DN. Jag önskar att Livsmedelverket la ner allt snack om fetter. Det är så kontraproduktivt. De borde helt fokusera på att få bort allt socker som skolorna serverar till barnen. På min systerdotters skola får de socker på filen. Dessutom firar man ideligen än det ena, än det andra med kakor och annat sött. Större barn kan köpa hur mycket godis de vill i vissa skolors cafeteria. Fokusera på det istället.
Dessutom är det viktigt att barnen blir mätta på maten. Då behövs fett. I vår skola har föräldrarna nyligen klagat på att barnen är hungriga när de hämtar. För att hålla blodsockret upp tills middagen är klar, får de ett kex. Resultat: barn äter socker istället för fett. Det är inte alls bra för deras hälsa.
Lotta Edholms artikel handlar om att skolorna inte klarar att hålla Livsmedelsverkets gränser för fett. Föräldrar vill inte längre att deras barn äter konstgjort margarin. Min man jobbade ett tag på ett båtvarv. Där stod det ”Carlshamns margarin” på säckarna med fillern som de använde när de blandade polyesterspackel. Jag vet inte om detta används i lättmargarin. Men jag har svårt att förstå varför Livsmedelsverket fortsätter att slåss mot väderkvarnar. Det finns inget i modern forskning som talar för att smör skulle vara extra skadlig för hjärtat. Det är dags att ta itu med den riktiga draken, den som faktiskt skadar våra barn, socker.
Läs Lotta Edholms debattartikel: Livsmedelsverket måste se över sina kostregler
Läs Livsmedelverkets svar: Bra skolmat mer än vad som finns på mackan
Läs tidigare inlägg kring detta:känslomässigt jäv inom Livsmedelsverkets expertgrupper
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Om fetter, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
KickAnn ∙ 11 mars, 2013 kl. 22:12
Bra rutet! Klarar inte SLV att byta fokus borde SLV byta folk.
≪ | ≫ |
KickAnn ∙ 11 mars, 2013 kl. 22:23
SLV verkar leva i nån slags fantasivärld! Att barn (och vuxna) blir ”sugna” kort efter att ha ätit deras rekommenderade fettreducerade kost tycks inte finnas på kartan. Om dessa då smäller i sig onyttigheter för att stilla värsta hungern är det då människorna det är fel på som inte kan följa råden? Eller kan det möjligtvis vara något som fattas i maten baserad på kostråden? Typ naturligt fett och protein som ger långvarig mättnad?
≪ | ≫ |
”Livsmedelsverket måste sluta att slåss mot väderkvarnar” | Kostdoktorn ∙ 12 mars, 2013 kl. 06:57
[…] Ett sötare blod: Livsmedelsverket måste sluta slåss mot väderkvarnar […]
≪ | ≫ |
Oskar ∙ 12 mars, 2013 kl. 08:15
Livsmedelverket klarer ikke ta til seg ny vitenskap/forskning, de holder fast på gamle ”sannheter”. Og slik blir det til en får skiftet ut ledelsen på Livsmedelverket, det må noen mye tanker. Og de gamle på Livsmedelverket ansetter vel ikke noen som har noen andre forestillinger om at fett er farlig. Eneste muligheten er å legge ned hele Livsmedelverket, og starte på nytt med andre i ledelsen.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 12 mars, 2013 kl. 08:18
Så oerhört rakt på sak! Jättebra! 🙂
≪ | ≫ |
Bo Frick ∙ 12 mars, 2013 kl. 08:20
Som livsmedelsverkets kostråd är idag så går det åt så mycket socker i mellanmålen för att hålla en hungrig liten kropp någolunda lugn…
≪ | ≫ |
Stefan Olofsson ∙ 12 mars, 2013 kl. 08:29
Tack Ann för att du fortsätter, att med oförminskad styrka, vara en nagel i ögat på Livsmedelsverket och andra (som konsekvent vägrar att uppdatera sina kunskaper och som fortsätter att sprida myter som i förlängningen hindrar människor att bli friska och leva ett hälsosamt liv). Du, läkaren Andreas Eenfeldt, professorn Martin Ingvar (de mest framstående/synliga opinionsbildarna i Sverige) m.fl., är otroligt viktiga för att kunskapen om lågkolhydrat-/högfettkost ska nå fler på bredare front och förhoppningsvis allt snabbare. Det är inte svårt att (med mina egna och andras positiva erfarenheter av ett radikalt ökat välmående) inse vilka enorma besparingar det skulle bli för sjukvården, och vilket ökat välmånede de skulle bli för skolbarnen, om de gamla kostråden ersattes av nya med bättre förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet (för sådan finns nu i massor).
En annan person, utan vilken det här paradigmskiftet troligtvis skulle börjat avsevärt mycket senare, är din eminenta vetenskapsjournalistkollega Gary Taubes. För varje gång jag läser något av honom eller hör ett föredrag med honom, blir det pinsamt tydligt hur fel dålig forskning och vetenskap har lett oss de senaste 40-50 åren, och hur hårt och desperat vissa håller fast vid sina ogrundade påståenden. Gary Taubes kanske inte har 100% rätt, eller 90% procent rätt, eller ens 80% rätt i sina hypoteser (eller rättare sagt inte ”sina” hypoteser, utan det han genom sin exempellöst grundliga genomgång av ett sekels forskning på området lyft fram av andras förskning och andras hypoteser), men utan hans artiklar/böcker/föredrag hade vi inte varit där vi är idag. Han är utan någon som helst konkurrens den viktigaste opinionsbildaren och sanningssägaren inom kost och hälsa det senaste seklet. Ingen annan, varken forskare, läkare eller journalist/opinonsbildare är ens i närheten av hans betydelse när det gäller att lyfta fram gårdagens (och kanske till del dagens) vetenskapliga härdsmälta på inom detta område.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 mars, 2013 kl. 08:50
Och nu har ju Gary Taubes fått pengar till en forskningsinstitut. Låt oss hoppas att det kommer spännande resultat därifrån!
≪ | ≫ |
Per-Åke ∙ 12 mars, 2013 kl. 09:06
Men man bör slåss mot väderkvarnar också! Vindkraftutbyggnaden är inte särskilt klok den heller!
≪ | ≫ |
Carina ∙ 12 mars, 2013 kl. 09:52
Alltså måste bara säga, att Ulla Nordströms, Livsmedelsverket svar gör mig så
upprörd och irriterad. Hon pratar på ett väldigt mästrande och nedlåtande sätt
och hon tycks tro eller vill framställa ”oss andra”, som om vi
absolut inte fattar någonting.
Att t ex säga
,”Alla Livsmedelsverkets råd bygger på den samlade vetenskapen om vad som är bra mat för hälsan. Vi tror att de flesta tycker det är bra att råden grundas på kunskap och inte på personligt tyckande”, tyder på att hon vill göra gällande att t ex debatten om smör i skolan, bara är något som någon, vem som helst, kom på härom dagen. Att både forskning, engagemang i frågan ifrån många personer i olika yrkeskategorier och många, många berättelser från människor, som lagt om kosten från högkolhydrat till lågkolhydrat och som blivit både smalare och framförallt friskare, bara är trams och ”personligt tyckande”, som hon uttrycker sig.
Nä, nu får de ge sig alltså !! Hur länge ska barnen, de diabetssjuka, de gamla på äldreboendena och alla andra vänta, på att få de rätta kostrekommendationer som vi kan hålla oss friska på?!?
≪ | ≫ |
Sadelmakaren ∙ 12 mars, 2013 kl. 10:41
Det är lika dåligt inom äldre(vården) Där min mor bor serveras oftast till frukost havregrynsgröt med socker, mannagrynsgröt med sylt eller någons sorts sötade puffar. Ofta förekommer det även till kvällsmål något som kallas mannagrynspudding?? Säger man att dom ska ge mor en klick smör istället för sylt så håller dom på att ramla baklänges.
≪ | ≫ |
Yvonne ∙ 12 mars, 2013 kl. 14:14
Jag tror inte att det äldreboendet skiljer sig så mycket från andra boenden. Som ett skräckexempel kan jag berätta att där jag arbetar fick den som skulle ha E-kost brylépudding. Det är dags för ett matuppror inom äldrevården.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 mars, 2013 kl. 11:47
Det kan förklara varför vi betalar över en miljard per år för insulin. För en diabetiker krävs en del insulin för att klara en sådan diet.
≪ | ≫ |
Maria Lilja ∙ 12 mars, 2013 kl. 13:01
SLVs svar, vilket skitsnack! Ett skolexempel på att ducka för frågan.
Det går ju inte att komma någon vart så länge de bara snöar in på ”fettkvalite” som de kallar det, (vilket är viktigt och är en helt annan diskussion som gör mig galen, att de klumpar ihop naturligt mättat med härdat).
Vet en förskola som tillåter barnen att ha cornflakes som pålägg på polarkaka! Cornflakes och havrepuffar är vad som finns att välja på till frukost för övrigt.
Jag säger inte att SLV rekommenderar just detta men så länge de inte släpper fettskräcken kommer inte tydliga signaler till vård, skola o institutioner fram.
Och hörde igår att rökning ökar igen, speciellt bland flickor.
Jag tror mycket beror på att de är rädda för att bli tjocka och vill hålla tillbaka hungern, som är ett resultat av hungerdrivande socker/stärkelserik mat och för lite naturligt fett.
En ond cirkel.
Så kära dietister på SLV, vad som ligger på mackan KAN faktiskt spela roll!
≪ | ≫ |
Stina ∙ 12 mars, 2013 kl. 14:40
Bra Ann! Du är fantastiskt klar och tydlig i dina budskap. Det är bara Livsmedelsverkets personal som inte förstår vad du skriver, än så länge (får vi hoppas).
Vem vill ge sitt barn solrosolja? Inte jag.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 mars, 2013 kl. 15:02
Vad är E-kost?
≪ | ≫ |
Bo Frick ∙ 12 mars, 2013 kl. 20:50
E kost inom äldreomsorgen är en liten portion mat som är energiberikad med fett och eller socker
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 mars, 2013 kl. 21:43
Aha.
≪ | ≫ |
NN ∙ 12 mars, 2013 kl. 15:32
Ja jag önskar VERKLIGEN att SLV la ner fettsnacket. De babblar alltid om omega 3 för att i nästa andetag nämna solrosolja och matolja som viktiga fettkällor. Ha ha. Möjligen kan rapsolja ge ett visst bidrag till omega 3 intaget men även rapsolja innehåller väl vad jag vet ändå mest svåromvandlad vegetabiliskt alfalinolensyra(ALA).
≪ | ≫ |
anonym ∙ 12 mars, 2013 kl. 17:44
Livsmedelsverket kan bluffa hur länge som helst så länge motståndaren har lika felaktiga teorier.
Kolhydrater orsakar inte hjärtsjukdom, ställde man livsmedelsverket mot väggen med forskningen som visar att hjärtsjukdom ofta är en infektion så faller deras korthus direkt.
Varken livsmedelsverket eller LCHF vill ha fram sanningen.
Dagstidningarna verkar censurera sina journalister debatten om kosten är lönsamt för tidningarna, då får jornalisterna inte skriva att munbakterier kan orsaka hjärtsjukdom.
Tidningarna är vinstdrivande och att hemlighålla viktig information är inte straffbart även om folk faktiskt dör på grund av deras censur.
En journalist som skriver om munbakterier ger noll inkomster till tidningen.
En journalist som skriver om dieter genererar inkomster från diverse annonser med mera, viktklubb är ett skräckexempel på hur en tidning medvetet förfalskar fakta för att gynna sina intäkter.
≪ | ≫ |
Emma ∙ 21 augusti, 2013 kl. 10:23
Ok, alla har fel, säger du. Men vad anser du är då sanningen?
≪ | ≫ |
Mynona ∙ 14 mars, 2013 kl. 07:40
Vår skola förbjuder sådant som nötter och fläsksvålar som tilltugg, utan barnen ska äta riskakor och kex, ev. mackor. Är så trött på detta. Och sköterskan anser att jag gör fel som inte skickar med riskakor och kex med min redan sockermissbrukande 12-åring. Till maten får de fettbefriad mjölk, och härdat fett. Och det ska vi betala för X(
≪ | ≫ |
Möte vid Livsmedelsverket: Ska sötad yoghurt få märkas med ett nyckelhål? | Ett sötare blod ∙ 21 augusti, 2013 kl. 09:04
[…] Tidigare inlägg: Livsmedelsverket måste sluta slåss mot väderkvarnar […]
≪ | ≫ |
CamillaStenmark ∙ 21 augusti, 2013 kl. 10:06
bra skrivet, blir så trött på ”fettskräcken”.
Naturligt smör och mejeriprodukter är inte farligt för kroppen.
≪ | ≫ |