stamp

Föredrag om fejkmat och socker: Strömstad, Gotland, Mölndal, Borås och Säffle

Den förbaskade pandemin är äntligen över. Så nu går det att hålla föredrag igen! Jag är så glad för det. På tisdag 26 april far jag till Strömstad för att prata om min nya bok Fejkmaten. I början av maj bjuder Coop Gotland in till tre föredrag om socker. Den...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Föredrag

Barnmat var vilseledande – måste ändras

I arbetet med boken Fejkmaten har jag klagat på en hel rad livsmedel som marknadsförs till bebisar. Flera har visat sig vara vilseledande, bland annat klämmisar som felaktigt har sålts som ”yoghurt” och ”gröt”. Företagen har också fått i uppdrag att ändra på förpackningar där de har försökt få skräpmat...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Lobbying & industrin

Alla Coopbutiker på Gotland ska bli sockersmarta

Nu inför Coop Sockercheckens märkning över hela Gotland. Därmed kommer det att bli mycket lättare för Gotlandsbor att avslöja butikernas alla sockervärstingar. Coops mål är att deras kunder ska bär hem 30 procent mindre tillsatt socker i sina kassar. Det här är fantastiska nyheter! Sockerchecken går i dag ut med ett...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Märkningen “utan tillsatt socker” betyder inget i butiken

På många varor i butiken står det ”utan tillsatt socker” eller ”osockrad”. Men se upp med den märkningen. Det finns en lucka i lagstiftningen som en del livsmedelsbolag utnyttjar. Därför kan de exempelvis skriva ”utan tillsatt socker” på en granola som har havresirap som andra ingrediens. I arbetet med Fejkmaten har...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Fejkmat – vad är det egentligen?

I dag släpps min nya bok Fejkmaten, som handlar om ultraprocessad mat. Men vad menar jag egentligen med fejkmat? Vad är det? Och varför skulle det vara så illa för oss? Det är en och annan journalist som har ringt inför dagens släpp av min nya bok, Fejkmaten. En av...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin

Matchecken – ny app som håller koll på E-nummer och socker

I höstas lanserade vi appen Sockerchecken som hjälper dig att avslöja allt dolt socker i butiken. Nu har vi utvecklat den appen till Matchecken. Skannar du streckkoden på en vara kan Matchecken även varna för olika former av tillsatser. Appen innehåller exempelvis filter för onaturliga eller osäkra E-nummer. I min nya...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Om socker, Lobbying & industrin

Saltlakrits i mjölkchoklad är ”naturgodis” enligt Malmös livsmedelskontroll

Nu har följetången kring naturgodis tagit en ny och lite oväntad vändning. Det har visat sig att Malmö stads livsmedelskontroll tycker att även saltlakrits är naturgodis. Om vi konsumenter tror att naturgodis skulle vara nyttigare än vanligt godis har vi fel, enligt den livsmedelsinspektör som jag har pratat med. Att...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin

Budskap på Pågens semlor är vilseledande

När livsmedelstillverkare påstår att en vara är lyxig, äkta eller extra bra, måste de ha belägg för att det är så. Därför anmälde jag nyligen Pågens semlebullar. Som du ser ovan menar de att deras bullar skulle vara ”extra fina” och till ”för den perfekta semlan”, trots att inget talar...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Vill du också få en ettåring som älskar senap? Gå kursen om barn och mat

Låt oss en gång för alla slå fast: Det finns ingen ”barnsmak”. Edda som vi följer i Stora kursen om barn och mat är ett levande bevis på det. Nu är hon ett och ett halvt år och har börjat äta senap direkt från burken. Hon slevar lyckligt i sig...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat

Europeisk myndighet: konsumtionen av tillsatt socker bör hållas så låg som möjligt

I augusti förra året släppte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en preliminär rapport kring socker. Nu har rapporten varit ute på remiss och EFSA:s tidigare slutsats står sig. Ju mindre socker vi äter, desto bättre. Detta rimmar illa med det faktum att socker är den andra vanligaste ingrediensen i...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap